Preminuo novinar Petar Luković, dobitnik titule počasnog građanina Sarajeva

Preminuo novinar Petar Luković, dobitnik priznanja počasnog građanina Sarajeva

Preminuo novinar Petar Luković, dobitnik titule počasnog građanina Sarajeva

Nagrađivani novinar i pisac preminuo je danas u Beogradu.

foto: Screenshot / YouTube Face TV

U Beogradu je danas, u 73. godini, poslije duge bolesti preminuo novinar, pisac i dobitnik titule počasnog građanina Sarajeva Petar Luković.

Luković je rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu. Pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju, a završio je Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Karijeru je počeo 1976. kao novinar Duge, nakon čega je sarađivao sa mnogim drugim novinama i magazinima širom bivše Jugoslavije. Kao politički i muzički kritičar pisao je za Džuboks, Mladost, Polet, Nedelja, Nedjeljna Dalmacija, Politika, Oslobođenje, Vjesnik, Rok 82 i Rok. Karijeru muzičkog kritičara krunisao je knjigom „Bolja prošlost” - Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989, koju je objavio 1989. godine.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala E-novine, radio je za beogradski magazin Vreme, gdje je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika. Pisao je i za Našu Borbu.

Za hrvatski satirični magazin Feral Tribune pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima Reporter iz Beograda, Dani iz Sarajeva i Mladina iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik regionalnog portala XXZ i radio je za RTV Pink. 

Pored knjige Bolja prošlost, objavio je i knjige Ćorava Kutija i Godine raspada – kronika srpske propasti.

Nagradu „Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas „Staša Marinković” je dobio 2001.

Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine.

Petar Luković je bolovao od raka pluća o čemu je pisao u tekstu na Lupiga.com.

Redakcija XXZ se oprostila od Lukovića.

„S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo poslednji pozdrav u njegovom stilu - borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje - ROCK ON, FOREVER!”, navedeno je u objavi.

Izvor: N1, Danas, Buka

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.