Feral Tribune konačno u digitalnom izdanju!

Feral Tribune konačno u digitalnom izdanju!

Svi brojevi Feral Tribunea sada su dostupni u digitalnom obliku i tako sačuvani od zaborava. 

Učiniti ostavštinu Ferala dostupnu javnosti i budućim generacijama – bila je ideja vodilja projekta digitalizacije ovog kultnog tjednika. 

Projekat su pokrenuli Mediacentar Sarajevo i Mirovni inštitut iz Ljubljane, uz finansijsku pomoć medijskog programa Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute), potaknuti gašenjem Ferala u junu 2008. godine, poslije 15 godina izlaženja. 

Feral je sada dostupan na dva načina. DVD sa svim brojevima će biti distribuiran u sve velike biblioteke širom bivše Jugoslavije, a dostupan je i preko Infobiroa (www.infobiro.ba), digitalnog arhiva štampe koji vodi Mediacentar Sarajevo. „Preko Infobiroa, Feral će biti pretraživ sa bilo koje tačke u svijetu“, kaže direktor Infobiroa Dragan Golubović. 

Digitalizacija je trajala gotovo godinu dana, počev od juna 2009, a pratile su je tribine u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Zagrebu. Novi, digitalni život Ferala bio je podsticaj za diskusiju o važnosti kritičnog i nezavisnog novinarstva u regiji danas i načinima njegovog preživljavanja. Na tribinama se tražio i odgovor na pitanje šta gašenje jezgra takvog novinarstva govori o društvu, medijskom sistemu i novinarskoj zajednici u cijeloj regiji. Snimke s tribina možete pogledati ovdje

Promocija digitalnog izdanja Feral Tribune-a održana je 18. februara u književnom klubu Booksa u Zagrebu. Predstavili su ga Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, i Brankica Petković iz Mirovnog inštituta iz Ljubljane. 

Na promociji i tribini koja je uslijedila učestvovali su feralovci Viktor Ivančić, Predrag Lucić, Drago Hedl, Marinko Čulić, Petar Luković, te urednik Novosti Rade Dragojević i BH Dana Senad Pećanin. 

Video fragmente sa promocije možete pogledati ovdje: