Predstavljena edukativna platforma #NeVjerujNaPrvu

Predstavljena edukativna platforma #NeVjerujNaPrvu

Predstavljena edukativna platforma #NeVjerujNaPrvu

U borbi protiv širenja dezinformacija kreirana mobilna aplikacija koja će služiti kao online brošura o borbi protiv dezinformacija. 

foto: nevjerujnaprvu/fb

Edukativna platforma o dezinformacijama i verifikaciji sadržaja koja služi kako bi javnost i oni koji se bave online medijima znali prepoznati i provjeriti sumnjive informacije, video sadržaje i fotografije s ciljem smanjenja njihovog širenja i uticaja na društvo, predstavljena je danas u Sarajevu u okviru projekta #NeVjerujNaPrvu koji provodi Evropska unija u BiH. 

”Hakerski napadi, kreiranje lažnih vijesti o političkim suparnicima, ciljani politički oglasi; korištenje lažnih ili automatizovanih profila na društvenim medijima. Sve ove tehnike su danas vrlo raširene", rekla je Jamila Milović-Halilović, šefica komunikacija EU u BiH. 

Dodala je da je EU do sada imala četiri velike radionice sa mladim ljudima u Sarajevu, Bijeljini, Tešnju i Trebinju, a nastavak aktivnosti je predstavljanje edukativne platforme i snimanje video modula gdje će se govoriti na koji način da se prepoznaju lažne vijesti, lažne informacije, kako utvrditi šta je lažni video, koje su lažne fotografije i da li se fabrike lažnih vijesti pretvaraju u fabrike emocija.

Javnosti će odgovori na ova pitanja biti dostupni krajem sedmice putem besplatne mobilne aplikacije #NeVjerujNaPrvu koja je kreirana za sve Android uređaje. Aplikacija će sadržavati module za provjeru informacija, ali i online brošuru koja će na jednostavan način pokazati kako prepoznati lažne web stranice, fotografije i video sadržaje.

Set korisnih linkova, multimedijalnog sadržaja i novosti vezanih za širenje dezinformacija će na aplikaciji biti dostupni na bosanskom i engleskom jeziku radi šire dostupnosti. Pored kreatora koji će redovno ažurirati dostupni sadržaj, mogućnost dodavanja alata korisnih za prepoznavanje dezinformacija će biti dostupna i korisnicima aplikacije.

O fenomenu dezinformacija i digitalnih alata koji se koriste za provjeru, verifikaciju i praćenje porijekla medijskih sadržaja govorili su novinari i medijski aktivisti Emir Zulejhić, Stefan Janjić, Vuk Vučetić, Tijana Cvjetičanin i Marina Riđić čija će se predavanja naći na aplikaciji #NeVjerujNaPrvu.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.