Dictionary.com: „Dezinformacija“ riječ 2018. godine

Dictionary.com: „Dezinformacija“ riječ 2018. godine

Dictionary.com: „Dezinformacija“ riječ 2018. godine

„Post-istina“ bila je riječ 2016. , a naredne „lažne vijesti“.

Misinformation - riječ koja definiše netačne informacije koje se šire, bez obzira na namjeru, u vrijeme u kojem sve veću ulogu u širanju lažnog sadržaja u online prostoru imaju tehnološke platforme, riječ je godine po izboru sajta Dictionary.com.

„Prepoznavanje dezinformacije kao riječi 2018. godine... otkriva još jednom perspektivu koju možemo dobiti razmišljajući o riječima našeg vremena“, rekla je Liz McMillan, direktorica Dictionary.com u saopštenju koje prenosi Poynter. „Sama nužnost leksikona da definiše dezinformacije dovoljno govori“.

Lingvistkinja Dictionary.com-a Jane Solomon kaže da se riječ dezinformacija sve češće koristi zbog njihovog sve češćeg širenja posljednjih nekoliko godina.

U saopštenju tog sajta navodi se da su izabrali „misinformation“ umjesto „disinformation“ jer potonja ima namjeru da širi dezinformacije, a ranije spomenuta nema namjeru, ali ih i dalje širi. Dodaju kako mnogi ljudi koji šire dezinformacije na internetu zapravo i nemaju tu namjeru nego vjeruju da dijele istinit sadžaj.

Izvor: Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.