Pozorišna predstava na osnovu istraživačkog novinarstva

Pozorišna predstava na osnovu istraživačkog novinarstva

Pozorišna predstava na osnovu istraživačkog novinarstva

Predstava povodom 25. godišnjice slovenačke samostalnosti govori o trgovini oružjem i aferama u koje su bili umiješani nekadašnji državni vrh i bezbjedonosne agencije.

Foto: Nejc Saje, www.mladinsko.com / CINS

U Ljubljani je u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča i Zavoda Maska 20. aprila održana premijera pozorišne predstave Republika Slovenija koja govori o periodu kada je ta država sticala nezavisnost. Predstava je napisana po nalazima istraživačkih novinara a sastoji se iz tri segmenta.

U prvom dijelu penzionisani major slovenačke teritorijalne odbrane, kontraobavještajac, priča kako je u prostorijama Ministarstva odbrane prebrojao više od deset miliona tadašnjih njemačkih maraka. Novac je dolazio od prodaje oružja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Drugi dio prikazuje predsjednika Slovenije koji sa pet saradnika iz političkog vrha razgovara o trgovini oružjem preko Slovenije, za šta navode da mora ostati tajna. To je zapravo prikaz transkripta stvarnog sastanka iz januara 1993. godine, na kome su, među ostalim, učestvovali Milan Kučan, Janez Drnovšek i Janez Janša. Sa transkripta je 2011. godine skinuta oznaka tajnosti.

„Ništa nije u skladu sa istinom. Jer postoje dvije istine. Jedna za javnost, a druga za to“, izgovara glumac riječi jednog od učesnika sastanka na kome se pričalo i o tome kako zaustaviti medije koji pišu o trgovini oružjem.

Direktor pozorišta Tibor Mihelič Syed kaže da je zanimljivo kako je ta stvarna politička situacija bila ključna u periodu nastanka države. Dodaje da na sceni nema zagovaranja političkih stavova ili upiranja prstom, već se interpretacije kod gledalaca javljaju same.

U trećem dijelu je prikaz afere „Depala vas“ iz 1994. godine, kada su vojni specijalci uhapsili i pretukli informatora koji je tražio podatke o trgovini oružjem.

U predstavi su prikazane tri različite verzije i dvije interpretacije događaja od zvaničnih lica – sve na osnovu izjava aktera na suđenju. Slučaj na sudu je okonačan bez presude, zbog zastarevanja.

Specifično za predstavu je što su njeni autori odlučili da ostanu anonimni, uključujući i istraživačke novinare koji su bili saradnici. To je urađeno s ciljem da u prvom planu ne budu oni nego informacije iznesene na sceni.

Članak prenesen sa CINS.