U ime države: trgovina oružjem tokom balkanskih ratova

U ime države: trgovina oružjem tokom balkanskih ratova

Slovenački novinari Matej Šurc i Blaž Zgaga objavili su istraživačku trilogiju koja pokušava odgovoriti na pitanje: ko je zarađivao na ratovima u bivšoj Jugoslaviji?

Trilogija "U ime države", prema riječima jednog od recenzenata, "u istraživanje trgovine oružjem prodire dublje nego sve dosadašnje publikacije na tu temu. […] Ona nam govori kako se trgovina oružjem događala izvan svih institucionalnih okvira, izvan tržišne logike i izvan moralnih načela." Knjiga je nastala upotrebom različitih metoda istraživačkog novinarstva – od korištenja prava na pristup informacijama od javnog značaja, analize javnih izvora i intervjua, preko metoda novinarstva zasnovanog na obradi podataka, pa do prekogranične suradnje s istraživačkim novinarima izvan Slovenije, navodi se u objašnjenju na oficijelnom web sajtu projekta

Autori su svoje metode istraživanja trgovine oružjem predstavili na nekoliko međunarodnih konferencija istraživačkog novinarstva. Knjiga je uvrštena i na listu najboljih istraživačkih knjiga u 2012. koju objavljuje Međunarodna udruga istraživačkih novinara (ICIJ), a autori su za nju nagrađeni i SEEMO nagradom za izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu 2012. godine.

Promocija izdanja na hrvatskom jeziku biće organizirana 30.9.2013. u 19h u Novinarskom domu u Zagrebu.

Vezano:

Blaž Zgaga: Kako premijera poslati u zatvor