Poynter: Zbog koronavirusa zatvoreno više od 70 lokalnih redakcija širom Amerike

Poynter: Zbog koronavirusa zatvoreno više od 70 lokalnih redakcija širom Amerike

Poynter: Zbog koronavirusa zatvoreno više od 70 lokalnih redakcija širom Amerike

Među zatvorenim redakcijama su i one koje su često jedini izvor u malim mjestima i starije od 100 godina.

foto: pixabay

Zbog koronavirusa je zatvoreno više od 70 lokalnih redakcija širom Sjedinjenih Američkih Država a, kako piše Poynter, zatvaranje se nastavlja.

Kako su menadžeri medija saopštili svojim čitateljima, na početku pandemije koronavirusa su radi opstanka zabilježeni i brojni otkazi, a Poynter piše da za neke od njih to nije bilo dovoljno, te da je kasnije uslijedilo i potpuno zatvaranje medija.

Poynter piše da se pod teretom koronavirusa zatvaraju male redakcije širom Sjedinjenih Američkih Država koje su često starije od 100 godina i jedini izvor vijesti u malim mjestima, dok se neke redakcije često spajaju sa obližnjim publikacijama što znači kraj vijestima koje su posvećene tim zajednicama i gubitak lokalnih poslova.

Najmanje 14 redakcija se, kako piše Poynter, sada nalazi u vlasništvu kompanija CNHI i Forum Communications, a nekoliko ih je bilo ili je trenutno u vlasništvu lokalnih porodica.

Poynter piše da je prema istraživanju Penny Abernathy, profesorice Hussman škole novinarstva i medija sa univerziteta u Sjevernoj Karolini, od 2004. godine u Sjedinjenim Američkim Državama zatvoreno oko 1.800 novina, a zatvarani su tempom od 100 medija godišnje.

Kako se navodi, ovaj tempo bi mogao biti brži, a istraživanje Abernathy je pokazao da se trend zatvaranja medija, uglavnom sedmičnika, u malim zajednicama nastavio i tokom pandemije.

Prema listi koju je objavio Poynter, zatvoreni su mediji poput The Journal Expressa koji je osnovan 1855., The Edmond Suna osnovanog 1889., The Morehead Newsa osnovanog 1883. i drugi, a ugašeni su i neki “noviji” mediji poput Waterbury Recorda koji je u Vermontu pokrenut 2007. godine.

Poynter piše da se ovom pričom žele prikazati mediji koji su nekada postojali, budući da su mnogi od njih nestali bez najave, te da su mnogi od njih automatski nastavili preusmjeravati korisnike na web stranice drugih publikacija.

Bill Ketter, viši potpredsjednik vijesti kompanije CNHI, rekao je za Poynter da je ta kompanija posvećena spašavanju lokalnog novinarstva, navodeći i da su se novine sa ekonomskim izazovima suočavale i prije krize izazvane koronavirusom. Ketter je rekao da je pandemija dodatno pogoršala situaciju, naročito za one novine koje su se oslanjale na lokalni prihod od maloprodaje zbog čega su mnoge zatvarane sedmicama, a dodao je da je zbog svega toga bilo smisla da se male novine spoje sa većim listovima kako bi se održale lokalne vijesti u regiji, piše Poynter.

Neki vlasnici redakcija ili medijske redakcije su objavile da se privremeno zatvaraju kako bi prošle kroz pandemiju koronavirusa, među kojima je San Diego City Beat čije je objavljivanje zaustavljeno. Iz Isthmus sedmičnika iz Madisona su, kako piše Poynter, na početku pandemije poručili svojim čitateljima da su primorani “potamniti” se na neodređeno vrijeme, a u novembru prošle godine su se prijavili za neprofitni status.

Poynter piše da je tokom izvještavanja o ovoj priči, obnovljeno osam publikacija koje su bile zatvorene.

Prema listi koju je obavio Poynter riječ je o publikacijama The De Smet News, Lake Preston Times, Nuvo, The Daily Clintonian, The Stanton Register, Burbank Leader, Glendale News-Press, La Canada Valley Sun koje su tokom 2020. zatvarane i ponovo otvarane.

Izvor: Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.