Potvrđena presuda za cyber klevetu protiv Marije Ressa

Potvrđena presuda za cyber klevetu protiv Marije Ressa

Potvrđena presuda za cyber klevetu protiv Marije Ressa

IPI navodi da je protiv Marije Ressa trenutno pokrenuto sedam sudskih sporova, dok je osam protiv Rapplera.
 
foto: Wikipedia / Rappler
 
Filipinski apelacioni sud je potvrdio 8. jula odluku za cyber klevetu protiv dobitnice Nobelove nagrade za mir i članice Izvršnog odbora Međunarodnog instituta za medije (IPI) Marije Ressa i protiv istraživača Reyja Santosa Jr. iz Rapplera, nezavisne medijske organizacije iz Filipina koju je osnovala Ressa. IPI navodi kako je ovaj slučaj jasan primjer ciljanog uznemiravanja zbog njihovog kritičkog izvještavanja.
 
Apelacioni sud na Filipinima odbio je žalbu Marije Ressa iz juna 2020. i dodao kaznu od skoro devet mjeseci maksimalnoj zatvorskoj kazni koja iznosi šest godina zatvora. 
 
IPI podsjeća da je ova odluka suda proizašla nakon žalbe biznismena Wilfreda Kenga na članak iz 2012. za koji je rekao da mu je narušio reputaciju, a koji je objavio Rey Santos Jr. na Rappleru. Navode i da je Zakon o cyber kleveti iz 2012. godine, za čije su kršenje proglašeni krivim Ressa i Santos, usvojen nakon objavljivanja navodno sporne priče o Kengu.
 
Takođe, dodaju da je protiv Marije Ressa trenutno pokrenuto sedam sudskih sporova, dok je osam protiv Rapplera.
 
Direktorica za zastupanje u IPI-ju Amy Brouillette izjavila je da Vrhovni sud na Filipinima mora poslati snažnu poruku podrške slobodi štampe usred, kako je naglasila, nemilosrdnih napada na kritičke glasove na Filipinima.
 
Pozvala je filipinsku vladu da prioritet bude na ukidanju svih krivičnih djela klevete u toj zemlji kako bi se osiguralo da se takvi zakoni ne mogu koristiti kao “oružje za zatvaranje novinara, jer rade svoj posao”.
 
Sedmicu prije ove presude filipinska Komisija za vrijednosne papire i berzu poništila je Rapplerove potvrde o osnivanju zbog kršenja pravila o stranom vlasništvu čime je zabranjeno poslovanje Rappleru.
 
Koalicija Hold The Line, koja obuhvata više od 80 organizacija širom svijeta, uključujući Reportere bez granica (RSF), takođe osuđuje odluku filipinskog Apelacionog suda, te navode kako su u pitanju “izmišljene optužbe za cyber klevetu”.
 
Kažu i da s obzirom da im je sud odbio žalbu, to znači da su Ressa i Santos korak bliže mogućem zatvoru.
 
“Ova odluka je razočaravajuća i šalje uznemirujući signal o smjeru kojim ide pravda pod novom administracijom Ferdinanda Marcosa Jr”, navode iz Upravnog odbora Koalicije Hold the Line. “Zahtijevamo hitnu dekriminalizaciju Zakona o kleveti na Filipinima, a posebno retroaktivno primijenjenog Zakona o cyber kleveti prema kojem su Ressa i njen bivši kolega osuđeni”, dodaju.
 
Upravni odbor HTL-a kaže i da je sloboda štampe pod žestokim napadom na Filipinima, a da je ovaj slučaj o cyber kleveti simbol demokratskog propadanja zemlje.
 
Takođe, pozivaju nevladine organizacije i međunarodne grupe civilnog društva da se uključe u ovaj slučaj kako bi Ressa ostala na slobodi.
 
Izvor: IPI, CPJ
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.