Osuda odluke o gašenju Rapplera na Filipinima

Brojne organizacije reagovale na odluku o gašenju Rapplera na Filipinima

Osuda odluke o gašenju Rapplera na Filipinima

I organizacija za provjeru činjenica iz BiH - Istinomjer / Raskrinkavanje, potpisnica je pisma osude protiv gašenja Rapplera.
 
foto: Rappler / Facebook
 
Gotovo 70 organizacija za provjeru činjenica iz 55 zemalja osudilo je zabranu poslovanja portalu Rappler, nezavisnoj medijskoj organizaciji iz Filipina, koju je osnovala nobelovka Maria Ressa.
 
Vlada Filipina ponovo je naredila zatvaranje Rapplera 28. juna čime je potvrdila svoju odluku iz 2018. da opozove potvrde o osnivanju Rappler Inc. i Rappler Holdings Corporation zbog kršenja, kako je navedeno “ustavnih i zakonskih ograničenja stranog vlasništva u masovnim medijima”. Iz Rapplera su istakli da će se pravnim sredstvima boriti protiv ove odluke.
 
Međunarodna mreža za provjeru činjenica u pismu osude protiv gašenja Rapplera ističe da je zabrana djelovanja tog portala na Filipinima alarmantna za provjeravatelje činjenica i novinare širom svijeta koji svakodnevno rade na iznošenju istine, kako u demokratskim tako i u represivnim vladama. 
 
U pismu koje je između ostalih potpisala i organizacija za provjeru činjenica iz Bosne i Hercegovine Istinomjer / Raskrinkavanje, piše da je Filipinska komisija za vrijednosne papire i berzu potvrdila odluku od ranije da opozove potvrde o osnivanju Rappler Inc. i Rappler Holdings Corporation, čime je, kako je navedeno, zapravo zabranila Rappleru da posluje u zemlji. 
 
“Sramotno je da je administracija predsjednika Filipina Rodriga Dutertea u posljednjim danima njegovog predsjedništva napala slobodu štampe na tako flagrantan način pokušavajući da zatvori jednog od najvećih izdavača na Filipinima”, piše u pismu. 
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) ističe kako je ova odluka donesena dva dana prije isteka mandata predsjednika Dutertea, dok je budući predsjednik Filipina Ferdinand Marcos Jr. položio zakletvu 30. juna, zbog koga je civilno društvo izrazilo zabrinutost, s obzirom da je on sin bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa starijeg.
 
“Tokom Duterteovog predsjedništva sloboda medija je bila napadnuta, dešavala su se ubistva novinara, blokiran je pristup alternativnim medijima. Duterteova administracija je također koristila tužbe i regulatorne procese da ušutka novinare. Rappler je dosljedno služio javnom interesu i bio je kritičan prema Duterteovoj administraciji, uključujući davanje glasa žrtvama rata protiv droge”, kažu iz IFJ-a.
 
Mnoge međunarodne organizacije reagovale su na ovu odluku Vlade Filipina, među kojima je i podružnica IFJ-a Nacionalna unija novinara Filipina (NUJP) odakle su takođe pozvali tamošnju vladu da prestane sa ušutkavanjem medija u zemlji.
 
I članovi Koalicije Hold the Line (HTL), koja podržava Mariju Ressu i nezavisne novinare iz Filipina, i koja obuhvata više od 80 organizacija širom svijeta, zajedno sa Reporterima bez granica (RSF), osuđuju ovu, kako je nazivaju, historijsku naredbu o gašenju Rapplera. “Naredba o zatvaranju dio je višestrukog napada filipinskih vlasti koji je osmišljen da trajno ušutka Rappler i njenu osnivačicu - nobelovku Mariju Ressu. To takođe označava eskalaciju višegodišnjeg pritiska na nekoliko preostalih nezavisnih izdavača vijesti na Filipinima”, kažu iz Upravnog odbora HTL-a.
 
“Zahtijevamo da se poništi ova naredba o zatvaranju. Vrijeme je da novi predsjednik Ferdinand Marcos Jr. poduzme konkretne mjere za poboljšanje šire klime za slobodu medija u zemlji”, dodaju.
 
RSF podsjeća da je protiv Marije Ressa, i njenih kolega iz Rapplera, samo u aprilu, uoči nacionalnih izbora, podneseno 16 novih tužbi. 
 
Prema Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu Reportera bez granica, Filipini se nalaze na 147. mjestu od 180 zemalja.
 
Izvor: RSF, IPI, IFJ, Poynter
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.