Politička prepucavanja oko zahtjeva za sigurne radne uslove novinara

Politička prepucavanja oko zahtjeva da se stvore sigurni uslovi za rad medijskim radnicima

Politička prepucavanja oko zahtjeva za sigurne radne uslove novinara

foto: pixabay

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Fahrudinu Radončiću, predsjedavajućem Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje i ministru sigurnosti BiH, zbog, kako navode, pokušaja političkih manipulacija i netačnog tumačenja zahtjeva udruženja da se stvore sigurni uvjeti za rad medijskih radnika tokom pandemije koronavirusa.

Upravni odbor BH novinara u petak je pozvao predstavnike nadležnih državnih institucija u BiH da osiguraju medijskim ekipama praćenje aktuelnih događaja na način koji neće predstavljati zdravstveni rizik. Jedna od predloženih mjera je i formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija.

Iz Upravnog odbora BH novinara zatražili su, između ostalog, organiziranje video konferencija i obraćanja medijima putem saopćenja, telefona, Skype-a ili drugih IT komunikacijskih kanala, te nabavku i podjelu zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju za sve novinare i medijske ekipe koje odlaze na teren.

Povodom takvog zahtjeva, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje da svim kriznim štabovima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijedi preporuke za zaštitu novinara.

Preporuke uključuju osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za medije ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru, ograničavanje broja prisutnih na konferencijama, korištenje savremenih tehnologija koje omogućavaju prenose uživo, snimanje video obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informiranje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala. Također je predloženo da nadležne institucije omoguće nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama.

Odgovor Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje

Na taj zahtjev, međutim, iz Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje su odgovorili da su već dali precizna upustva svim općinskim, gradskim, kantonalnim i entitetskim štabovima koja se odnose na sve građane, pa tako i na uposlenike medijskih kuća.

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić kao dugogodišnji novinar i osnivač najveće medijske kuće u BiH nakon rata, i po tom osnovu je izuzetno zabrinut za zdravlje svakog novinara i drugih uposlenika medijskih kuća. Ali, također ministar Radončić je jednako tako zabrinut za zdravlje svakog građanina BiH ili pripadnika bilo koje struke i segmenta društva. Stoga želimo istaći važnost da svi uposlenici medicinskih ustanova, policija, Oružanih snaga, elektroprivrednog sistema, gradskih ili regionalnih vodovoda i kanalizacije i mnogih drugih ekspertskih struka od čijeg će zdravlja i prethodne samozaštite zavisiti strateško održavanje i funkcionisanje života svih građana BiH, također budu jednaka briga pojedinih članova Predsjedništva BiH, rečeno je u saopštenju koje je objavljeno na stranici Vijeća ministara, a koji su prenijeli i brojni mediji. 

Navedeno je i da je Koordinaciono tijelo na državnom nivou već poduzelo mjere da se press konferencije održavaju u holu Parlamentarne skupštine BiH, gdje novinari mogu međusobno biti udaljeni po više metara ili ispred zgrade.

Gospodina Džaferovića molimo da, umjesto kucanja na već otvorena vrata, iskoristi svoj predsjednički i stranački autoritet i hitno, kad već nije do sada, nabavi više hiljada pari zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcionih sredstava i donira ih svim medijskim kućama u BiH i tako pokaže istinsku brigu za zdravlje uposlenika javne riječi, napisano je dodatno u saopštenju.

U Upravnom odboru Udruženja BH novinari takvu reakciju su protumačili kao pokušaj političkih manipulacija i kao pogrešno tumačenje zahtjeva za stvaranje sigurnih uvjeta za rad novinara.

Kako stoji u javnom protestu, pozivom za formiranje medijskog poola, BH novinari nisu tražili privilegiju za novinarske ekipe, već sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacije i udruženja.

Za nas u UO BH novinara je potpuno neprihvatljivo da gospodin Radončić pokušava ubrati političke poene na konfrontiranju zaštite novinara i svih drugih građana BiH, na način da su jedni manje ili više važni od drugih. Jednostavan, opravdan i razuman zahtjev novinarske udruge za zaštitom novinara, snimatelja i fotoreportera utemeljen je na činjenici da su neke od naših kolega u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva press konferencijama ili drugim javnim skupovima. Naglašavamo također da bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirati građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja koronavirusa, napisano je u javnom protestu.

Mediji nose lavovski dio prevencije širenja koronavirusa

Radončić je dodatno reagovao statusom na Facebook profilu u kojem se obratio Borki Rudić, generalnoj sekretarki Udruženja BH novinari, a povodom kako stoji ''polemičke reakcije u vezi s njegovim odgovorom na medijsku objavu Šefika Džaferovića.

Umjesto polemike, jer sam zaista u velikom cajtnotu, uvaženoj gospođi Rudić mogu samo kratko reći da se zaista brinem i hoću da se brinem o novinarima i njihovoj zaštiti. Isto se odnosi i na pojedine političare s kojima imam međusobni problem jedino zato što oni imaju previše, a ja nimalo slobodnog vremena, napisao je Radončić, a objavu su prenijeli i mediji.

Ne znam zašto je gospodin Radončić odgovarao na svom FB profilu samo meni kad mu je javni protest uputio Upravni odbor BH novinara a ne ja lično. No, nisu vremena da se bavimo formom već sadržajem, niti prilika za bilo kakve političke polemike. Mislim da je zahtjev BH novinara za formiranje media poola kao sigurnog i nerizičnog načina komunikacije sa medijima i građanima shvaćen na pravi način i da će gospodin Radončić, kao predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i sigurnost učiniti sve da se prijedlozi i ideje BH novinara, a koje su podržali iz Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, ispoštuju do kraja, rekla je Rudić za Media.ba.

Najavila je da će BH novinari pisati nadležnim tijelima u Federaciji i svim kantonima, kao i u Brčko Distriktu, sa istim zahtjevom o formiranju media poola za izvještavanje predstavnika kriznih štabova, civilne zaštite, medicinskih ustanova i policije.

Svi oni moraju dolaziti na jedno mjesto, prethodno pripremljeno na propisan i epidemiološki siguran način, kako bi se osigurala potpuna zaštita svih u komunikacijskom lancu, a građanima na vrijeme poslane informacije od javnog značaja, kaže Rudić.

Dodaje da primjer iz Republike Srpske pokazuje da je to moguće uraditi.

Istovremeno, pozivam sve novinare i urednike iz BiH da sami zahtijevaju drugačije i sigurnije načine rada. Mediji ovih dana nose lavovski dio prevencije širenja koronavirusa, oni sami moraju imati adekvatne uvjete rada i na terenu i unutar svojih redakcija“, kaže ona. 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.