Policija u Azerbejdžanu vrši pretres Abzas Media

U Azerbajdžanu uhapšen novinar pod sumnjivim optužbama

Policija u Azerbejdžanu vrši pretres Abzas Media

Sumnja se da je novinar i direktor portala Abzas Media Hasanli priveden zbog nedavnih istraživanja o korupciji.

Foto: X

Novinar i direktor portala Abzas Media Ulvi Hasanli priveden je danas u Bakuu u Azerbejdžanu pod sumnjivim okolnostima, a tu vijest je, kako piše Radio Slobodna Evropa, potvrdila njegova advokatica Zibeyda Sadiqova.

Sadiqova je rekla da je Hasanslija na aerodromu privela policija pod nepoznatim optužbama. Glavni urednik Abzas Media Sevinc Vaqifqizi je prije toga prijavio njegov nestanak nakon što se zbog putovanja u inostranstvno Hasanli jutros uputio prema aerodromu. Vaqifqizi je, kako piše Radio Slobodna Evropa, sugerisao da je Hasanli možda priveden zbog novinarskih aktivnosti budući da su nedavna istraživanja Abzas Media pokazala da su neke kompanije u vlasništvu rođaka najviših zvaničnika u Azerbejdžanu.

Na društvenoj mreži X oglasile su se i medijske organizacije koje zahtijevaju njegovo hitno oslobađanje. Iz Međunarodnog instituta za štampu su izvijestili i da su sigurnosne snage u kancelarijima Abzas Media vršile pretrese, te da vlasti odbijaju komentarisati ovaj slučaj.

Vijest o privođenju Hasanlija potvrdila je i Evropska federacija novinara iz koje su na X-u pozvali nadležne da prestanu uznemiravati novinare. Zabrinutost zbog privođenja novinara Hasanlija su izrazili i iz Međunarodne federacije novinara iz koje su pozvali da se omogući da medijski radnici u Azerbejdžanu slobodno obavljaju svoj posao.

Hasanlija je bio priveden i krajem juna ove godine, kada je, kako je tada izvijestila Evropska federacija novinara, policija hapsila i tukla novinare koji su izvještavali sa protesta za ekologiju. Hasanli je tada bio priveden jer je na Facebooku objavio fotografije policajaca kako privode tri novinara tokom protesta. Policajci su tražili da obriše objavu, što je on odbijao uraditi, a navodi se da je pušten nakon četiri sata. Iste večeri, priveden je i zbog toga što je uživo prenosio proteste gdje su se vidjela trojica aktivista, a policija mu je naredila da izbriše fotografije i video zapise sa telefona, te je pušten nakon sat vremena.

Protest zbog posljednjeg slučaja hapšenja Hasanlija uputili su i Reporteri bez granica koji su zatražili njegovo hitno oslobađanje i naveli da je riječ o neprihvatljivom pritisku na nezavisne medije u Azerbejdžanu.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, Azerbejdžan se nalazi na 151. mjestu od 180 zemalja.

 

Izvor: RFE, EFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.