Britanske advokatice zastupaju azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismayilovu

Britanske advokatice zastupaju azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismayilovu

Britanske advokatice zastupaju azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismayilovu

Advokatice za ljudska prava Amal Clooney i Nani Jansen zastupat će azerbejdžansku novinarku Khadiju Ismaylovu koja se već godinu dana nalazi u pritvoru zbog razloga za koje tvrdi da su politički.

Foto: SobakaKachalova, Creative Commons

Najava britanske advokatice za ljudska prava Amal Clooney da će zastupati azerbejdžanku Khadiju Ismayilovu, novinarku Radija Slobodna Evropa koja je više od godinu u pritvoru iz navodno političkih razloga, izazvala je burne reakcije u Bakuu.

Britanska pravnica Amal Clooney pridružila se Nani Jansen, pravnoj direktorici Media Legal Defence Initiative, MLDI, nevladine organizacije koja pomaže novinarima, blogerima i nezavisnim medijima širom svijeta, u pokretanju slučaja Ismayilove pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu sa argumentima da je njen produženi pritvor prije suđenja kršio evropsku konvenciju.

Međutim, azerbejdžanski mediji o Amal Clooney pišu kao o pravnici koja kroz slučaj zatvorene novinarke nastoji postati popularna kao njen muž, američki glumac George Clooney. Mediji tvrde i da su skriveni razlozi Clooney osveta prema turkijskim zemljama centralne Azije.

U sklopu tih tvrdnji, neki azerbejdžanski mediji tvrdili su da je Clooney armenskog porijekla i da je ranije zastupala armenske interese pred Evropskim sudom za ljudska prava. Armenija i Azerbejdžan spore se oko teritorije Nagorno-Karabah još od 1990-tih.

Khadija Ismayilova je u uhapšena u decembru 2014. godine, a u septembru prošle godine osuđena je na sedam i po godina zatvora. Novinarka koja je opširno pisala o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i porodice predsjednika Ilhama Aliyeva, optužena je za izbjegavanje plaćanja poreza, prevaru i zloupotrebu položaja. Ismayilova je optužbe odbacila kao politički motivisane a brojne svjetske nevladine organizacije osudile su slučaj protiv nje.

Ismayilova je uhapšena zbog optužbi da je poticala drugu osobu na samoubistvo, a kasnije se suočila sa optužbama za izbjegavanje plaćanja poreza, nelegalno poslovanje i zloupotrebu moći.

Kako piše britanski Guardian, organizacija za pravnu pomoć medijima, MLDI, također zastupa Ismayilovu u slučaju protiv vlasti zbog neprocesuiranja uključenih u ucjenu seks-videom protiv nje, za šta kažu da je povrijedilo njeno pravo na privatnost.

Izvori: Guardian, RFE, MLDI