Azerbejdžan: Oslobođena Khadija Ismayilova

Azerbejdžan: Oslobođena Khadija Ismayilova

Azerbejdžan: Oslobođena Khadija Ismayilova

Azerbejdžanska novinarka izlazi iz zatvora nakon godinu i po iza rešetaka.

Vrhovni sud u Azerbejdžanu naredio je puštanje iz zatvora istraživačke novinarke Khadije Ismayilove, koja je zatvorena od 2014. godine, nakon što je odlučio da ranije izrečenu kaznu od sedam i po godina zatvora promijeni u tri i po godine uslovno.

Khadija Ismayilova je uhapšena u decembru 2014. godine, a u septembru 2015. osuđena na sedam i po godina zatvora. Novinarka koja je opširno pisala o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i porodice predsjednika Ilhama Aliyeva, uhapšena je zbog "poticanja druge osobe na samoubistvo", a kasnije optužena i za izbjegavanje plaćanja poreza, prevaru i zloupotrebu položaja.

Vijest o oslobađanju Ismayilove, čiji je sudski proces ocijenjen kao politički motivisan, dočekana je sa olakšanjem i odobravanjem međunarodnih organizacija za zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava.

"Današnja odluka o oslobađanju Khadije Ismayilove razlog je za slavlje, ali ne briše strašnu nepravdu njenog zatvaranja na godinu i po, po optužbama zasnovanih na osveti. Pozivamo azerbejdžanske vlasti da ukinu i njenu uslovnu kaznu i odmah oslobode sve novinare koje drže zatvorene", kaže se u izjavi Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). 

Izvor: The Guardian, CPJ