Policija u Albaniji privela, pretukla i oslobodila dvojicu novinara koji su izvještavali sa protesta

Policija u Albaniji privela, pretukla i oslobodila dvojicu novinara koji su izvještavali sa protesta

Policija u Albaniji privela, pretukla i oslobodila dvojicu novinara koji su izvještavali sa protesta

Novinari su nakon puštanja na slobodu prijavili nasilje i zloupotrebu njihovih ljudskih prava od strane policije.

foto: screenshot/Twitter

Albanska policija privela je dvojicu novinara koji su izvještavali sa protesta koji u toj zemlji traju zbog ubistva mladića Klodiana Raše, a oba novinara su prijavila nasilje i zloupotrebu njihovih ljudskih prava od strane policije, piše SafeJournalists. Raša je smrtno stradao 8. decembra ove godine nakon ranjavanja za vrijeme ograničenog kretanja građana u Tirani od strane policije.

“Policija me je privela tokom snimanja protesta, iako sam se identifikovao kao novinar. Odveden sam u policijsku stanicu, gdje su me pretukli i vrijeđali policajci“, za SafeJournalists je rekao novinar Ora News televizije Xhoi Malesia. Malesia je dodao i nije imao pravo da telefonira, kao i da je pušten na slobodu tri sata kasnije nakon što mu je policija nametnula potpisivanje izjave kao uslova za njegovo puštanje.

Ovaj incident se, kako piše SafeJournalists, desio tokom trećeg dana protesta, 11. decembra, nakon čega je Malesia, uz pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava, podnio krivičnu prijavu protiv policije.

Dan poslije, 12. decembra, nakon novinarskog izvještavanja, priveden je i glavni urednik lista Koha Jone, Qamil Xhani koji je, kako se navodi, bio svjedok policijskog nasilja nad demonstrantima. Nakon što je zatražio zaustavljanje tog nasilja, Xhani je uhapšen zajedno sa još 50 demonstranata, piše SafeJournalists.

Xhani je izjavio i da je primio udarce u glavu i leđa, a navodi se i da mu je policija oduzela mobitel i izbrisala sve snimke, te vršila pritisak da potpiše izjavu u kojoj priznaje da je pritvoren zbog „učešća u ilegalnom okupljanju“. SafeJournalists piše da je Xhani pušten na slobodu nakon što je izdavač Koha Jone direktno kontaktirao generalnog direktora policije i objavljivanja ovog problema u večernjem televizijskom programu.

Iako policija do sada nije dala zvaničnu izjavu o pritvaranju novinara, SafeJournalists piše da se za slučaj Malesia, u preliminarnom izvještaju Ombudsmena Albanije, navodi da su predstavnici policije usmeno potvrdili da Malesia nije zadržan u pritvorskoj jedinici u policijskoj stanici, kao i da nije tretiran kao pritvorenik.

Istraživačica regionalne mreže novinarskih asocijacija i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana SafeJournalists, Blerjana Bino, rekla je da nije riječ o sporadičnim slučajevima i da se policija i ranije nasilno ponašala prema medijima, što je neprihvatljivo.

“Državni organi moraju istražiti ove slučajeve, identifikovati pripadnike policije koji su prekršili prava novinara i sankcionisati ih”, rekla je Bino i dodala da bi policija trebala uputiti izvinjenje privedenim novinarima, nadoknaditi štetu i osigurati da se to više ne ponovi.

Regionalna mreža SafeJournalists upozorila je na prekomjernu upotrebu policijske sile protiv novinara i novinarki koji izvještavaju sa protesta.

“Novinari i novinarke na dužnosti moraju biti bezbjedni i imati pravo da rade svoj posao, a ne da ih ometaju. Posebno smo zabrinuti što su Malesia i Xhani prijavili zloupotrebu njihovih ljudskih prava, da su bili izloženi nasilju zapleni opreme, ucjenama i drugim pritiscima”, poručili su iz SafeJournalists mreže iz koje očekuju da će albanske vlasti istražiti ova svjedočenja, te identifikovati i sankcionisati pripadnike policije koji su u tome učestvovali.

Mreža SafeJournalists je najavila da će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere i poručila da je svaki napad na novinare, napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.