Pokrenuta globalna kampanja za oslobađanje jemenskih novinara osuđenih na smrt

Četiri jemenska novinara osuđena na smrt zbog svog izvještavanja

Pokrenuta globalna kampanja za oslobađanje jemenskih novinara osuđenih na smrt

Upućen je hitan poziv globalnoj novinarskoj zajednici da se pridruže kampanji za oslobađanje ovih novinara i spašavanju njihovih života.
 
foto: IFJ
 
Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Jemenski novinarski sindikat (YJS) pokrenuli su hitan poziv globalnoj novinarskoj zajednici da se pridruže kampanji za oslobađanje četiri novinara iz Jemena koji su osuđeni na smrt.
 
Otvoreno pismo za njihovo oslobađenje i spašavanje njihovih života mogu potpisati svi na ovom linku.
 
Novinari Abdulakhleq Amran, Akram Al-Waleedi, Hareth Humaid i Tawifq Al-Mansoori uhapšeni su zajedno sa još pet novinara u julu 2015. u hotelu Palace of Dreams u Sani, gdje je bila smještena njihova redakcija, nakon čega ih je u aprilu 2020. godine Sud državne sigurnosti u Sani osudio na smrt.
 
Kako navode iz IFJ, ovi novinari su uhapšeni zbog izvještavanja o kršenju ljudskih prava koje su počinili Huti te pisanju o okrutnosti jemenskog rata. Huti su ih teretili za “špijunažu za strane države i širenje lažnih vijesti”.
 
Otkako su uhapšeni bili su podvrgnuti fizičkoj i psihičkoj torturi, uskraćivanju prava na posjetu i pravu na pristup medicinskoj njezi. 
 
Ko su novinari iz Jemena koji su osuđeni na smrt?
 
Abdulakhleq Amran je rođen 1983. godine. Oženjen je i ima dvoje djece. Nakon što je diplomirao novinarstvo na Univerzitetu u Sani, zaposlio se na portalu Al-Islah Online. U zatvoru su ga mučili te sada ima problema s kičmom i bubrezima.
 
Akram Al-Waleedi je rođen 1985. godine. Završio je Koledž za komunikacije i radio za portal Alrabie-ye.net i jemensku novinsku agenciju SABA. I njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno narušeno zbog mučenja u zatvoru. 
 
Hareth Humaid je rođen 1990. godine. Nakon završetka srednje škole radio je kao reporter za portal Alrabie-ye.net, koji je trenutno suspendovan. I njega su u zatvoru mučili.
 
Tawifq Al-Mansoori je rođen 1986. Studirao je novinarstvo i pisao za novine Al-Masdar. Od pritvora je držan u teškim uslovima, mučen je poput svojih kolega i lošeg je zdravlja. 
 
Izvor: IFJ
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje