Plaćanje RTV takse putem kablovskih i telekom operatera

RTV taksa će se plaćati putem kablovskih i telekom operatera

Plaćanje RTV takse putem kablovskih i telekom operatera

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV servisu BiH, usvojen je u prvom čitanju na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
 
Zakon o Javnom RTV servisu BiH, koji je usvojen u prvom čitanju, predviđa prikupljanje RTV takse putem kablovskih i telekom operatera, kao i osnivanje fondova iz kojih bi se tri javna servisa mogla privremeno financirati.
 
Za izmjene načina naplate RTV takse glasala su 24 poslanika, deset ih je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.
 
Zakonom o RTV sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV servisi u našoj zemlji primarno financiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koja prikupe fondovi javnih RTV servisa. Nakon toga, prikupljena sredstva bila bi raspodijeljena Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u.
 
Put gašenja javnog RTV servisa u BiH započeo je prije desetak godina uvođenjem mobilne telefonije uslijed čega su građani počeli masovno isključivati fiksnu telefoniju. Time je je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV takse, piše portal BHRT-a.
 
Nakon dugogodišnjih financijskih problema, Upravni odbor BHRT-a je najavio da će se zbog nepostojanja rješenja za model naplate takse privremeno ukinuti emitiranje programa BHRT-a, na što su uslijedile brojne reakcije, a nadležni zvaničnici su izjavili da će raditi na pronalasku rješenja.