Pew Research: Novinari dominiraju u izvještavanju o sportu i politici, novinarke o zdravlju i obrazovanju

Pew Research: Novinari dominiraju u izvještavanju o sportu i politici, novinarke o zdravlju i obrazovanju

Pew Research: Novinari dominiraju u izvještavanju o sportu i politici, novinarke o zdravlju i obrazovanju

Istraživanje obuhvatilo 12.000 američkih novinara i novinarki.

foto: Pixabay / Ilustracija

Teme o kojima američki novinari i novinarke izvještavaju razlikuju se prema spolu, rasi, ali i drugim faktorima, pokazalo je novo istraživanje Pew Research Centera koje je obuhvatilo blizu 12.000 novinara/ki koji rade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Analiza Pew Research Centera, koji provodi ispitivanja javnog mnijenja, demografska istraživanja, analizu sadržaja i druga istraživanja iz polja društvenih nauka, dolazi usred, kako su naveli u istraživanju, kontinuirane rasprave o demografskom sastavu američkih redakcija.

Anketa je tražila od novinara/ki da identifikuju do tri oblasti o kojima izvještavaju redovno. Novinari su mnogo skloniji da pokrivaju određene događaje, posebno sport (83 posto anketiranih), također češće pokrivaju političke vijesti (60 posto) i vijesti o nauci i tehnologiji (58 posto).

S druge strane, kako piše Pew, žene češće nego muškarci izvještavaju o zdravlju (64 posto), obrazovanju i porodici, kao i o socijalnim pitanjima i politici. 

Događaji vezani za ekonomiju, kriminal i pravo, životnu sredinu i energiju, zabavu i putovanja su ravnomjernije podijeljeni između muškaraca i žena.

U studiji je učestvovalo 51 posto muškaraca i 46 posto žena. Ispitani novinari i novinarke naveli su da rade kao: reporter/ka, kolumnista/kinja, književnik/ca, dopisnik/ca, fotoreporter/ka, video novinar/ka, novinar/ka za vizualizaciju podataka, voditelj/ica, komentator/ica ili bloger/ica. Oko tri četvrtine svih anketiranih (76 posto) su reporteri.

Pokrivanje događaja, kako piše Pew, varira u zavisnosti od radnog statusa novinara/ki, odnosno od toga da li je freelancer/ka ili samozaposleni/a novinar/ka, novinar/ka sa punim ili skraćenim radnim vremenom u novinskoj organizaciji.

Zabava i putovanja izdvajaju se kao jedina tematska oblast u kojoj su većina onih koji ih pokrivaju (57 posto) freelanceri/ke ili samozaposleni/e novinari/ke. Gotovo polovina novinara/ki koji pokrivaju nauku i tehnologiju (46 posto) su također freelanceri/ke ili samozaposleni/e.

S druge strane, neke događaje u velikoj mjeri pokrivaju zaposleni u novinskim organizacijama sa punim ili skraćenim radnim vremenom. Na primjer, 87 posto novinara/ki koji izvještavaju o kriminalu i zakonu spada u ovu kategoriju, pokazalo je istraživanje Pew Research Centera.

Sveukupno, oko trećine anketiranih novinara/ki (34 posto) navelo je da su freelance ili samozaposleni/e, u poređenju sa oko dvije trećine (65 posto) onih koji/e su zaposleni/e na puno ili skraćeno radno vrijeme u novinskoj organizaciji.

Pokrivanje događaja novinara/ki također se razlikuje i prema drugim demografskim faktorima, uključujući rasu i etničku pripadnost.

Socijalna pitanja i politika je oblast koja se, prema ovom istraživanju, posebno ističe i koja pokazuje da Hispanjolci i Afroamerikanci čine veći dio onih koji izvještavaju o ovoj oblasti (20, odnosno 15 posto) od drugih ispitanika.

Bijeli novinari čine otprilike polovinu (53 posto) onih koji izvještavaju o društvenim temama i politici. Azijski novinari ne čine više od sedam posto onih koji pokrivaju bilo koji od događaja koji su navedeni u studiji.

Sveukupno, 76 posto svih anketiranih novinara/ki navelo je da su bijelci, dok je osam posto Hispanjolaca, šest posto Afroamerikanaca i tri posto Azijata. Ove brojke su usko usklađene s prethodnim istraživanjima koja pokazuju da su veliki dio zaposlenih u redakcijama bijelci, što je više od ukupnog udjela američkih radnika koji su bijelci, pokazalo je istraživanje.

Anketa je provedena online u periodu između 16. februara i 17. marta 2022.

Jedanaest tematskih područja je bilo uključeno u istraživanje: kriminal i pravo, ekonomija i poslovanje, obrazovanje i porodica, zabava i putovanja, okoliš i energija, vlada i politika, zdravlje, lokalno i državno, nauka i tehnologija, društvena pitanja i politika , i sport.

Izvor: Pew Research Center

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.