Palestinski novinarski sindikat: 479 kršenja medijskih prava u prvoj polovini 2022.

Palestinski novinarski sindikat: 479 kršenja medijskih prava u prvoj polovini 2022.

Palestinski novinarski sindikat: 479 kršenja medijskih prava u prvoj polovini 2022.

PJS piše kako je porasla učestalost prekršaja protiv novinara tokom prvih šest mjeseci ove godine.
 
foto: Pixabay
 
Izraelska vojska i sigurnosne snage te zemlje odgovorne su za najmanje 479 kršenja medijskih i novinarskih prava u Palestini tokom prve polovine 2022. godine, uključujući i ubistvo dopisnice Al Jazeere Shireen Abu Akleh, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).
 
Palestinski novinarski sindikat (PJS), podružnica IFJ-a, izvijestio je da je učestalost prekršaja protiv novinara porasla tokom prvih šest mjeseci ove godine, sa 192 zabilježena napada u prvom kvartalu, dok je u drugom kvartalu 2022. godine povećan na 287. 
 
Među prekršajima koje je dokumentovao PJS, najčešći su bili pritvaranje novinara i sprečavanje njihovog izvještavanja, te je prijavljeno 175 takvih slučajeva. Nakon toga nabrojano je 80 slučajeva fizičkog napada koje je, kako javlja IFJ, počinila izraelska vojska i sigurnosne snage te zemlje, te 65 slučajeva napada izraelskih doseljenika. U izvještaju se navodi da je primijetan povećan porast napada izraelskih doseljenika koji su pod zaštitom vojske na palestinske novinare.
 
U Jerusalemu je zabilježen 131 prekršaj, što čini 30 posto ukupnih prekršaja, a slijede ga provincije Hebron i Nablus.
 
PJS u saopštenju ponavljaju svoj poziv koji su uputili relevantnim međunarodnim organizacijama i organizacijama za ljudska prava da “preduzmu odlučne akcije kako bi zaustavile napade na novinare koje su počinile okupacione snage”.
 
IFJ je u više navrata osudio namjerne napade na novinare i medijske radnike koje je počinio Izrael, javlja ova međunarodna organizacija. Takođe su podnijeli službenu žalbu Međunarodnom krivičnom sudu početkom aprila 2022.
 
Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger kazao je kako ova organizacija pozdravlja izvanredan posao koji je obavio PJS, dokumentujući svako kršenje slobode medija u Palestini. Kaže i kako međunarodne institucije moraju odigrati svoju ulogu da počinitelji ovih napada odgovaraju. 
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.