Osude verbalnog napada Milorada Dodika na novinarku N1

Osude verbalnog napada Milorada Dodika na novinarku N1

Osude verbalnog napada Milorada Dodika na novinarku N1

Medijska zajednica, ali i građani putem društvenih mreža, osudili su verbalni napad na novinarku N1 televizije.
 
Foto: N1
 
Udruženje BH novinari osudilo je napad Milorada Dodika na novinarku N1 televizije, Snežanu Mitrović, u Banjaluci.
 
"Ponašanje predsjednika Republike Srpske prema medijima i novinarima, nasilničko i necivilizacijsko obraćanje, korištenje neprimjerenog govora, odavno su izašli iz okvira normalnog i uljudnog kumuniciranja u javnom prostoru, što zaslužuje najoštrije osude i poduzimanje zakonskih mjera od strane nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske. Posebno je zabrinjavajaća činjenica da su najčešće mete napada Milorada Dodika novinarke, koje su u posljednjih desetak godina 17 puta bile žrtve predsjednikovih uvreda, šikaniranja i uznemiravanja, samo zbog toga što su novinarke", navodi se u saopćenju udruženja BH novinari.
 
Podsjećamo, Dodik je spriječio novinarku da mu postavi pitanje o očekivanjima u 2017. godini, a N1 je nazvao "dijelom revolucije" i "neprijateljskom televizijom".
 
"Vaša televizija će učiniti da to tako bude. Vi ste dio revolucija. Vi ste revolucionari. Prošlo je vaše vrijeme, vi ćete pokušati, ali nećete uspjeti. Plašt koji vi sakrivate da ste vi neka objektivna televizija koja radi u interesu javnosti. Vi radite u interesu destabilizacije, a ovaj narod mora znati da je N1 neprijateljska televizija i vi ste neprijatelj", rekao je Dodik.
Dodikov napad osudili su i građani na društvenim mrežama, piše N1, i podsjeća da ovo nije prvi napad predsjednika Republike Srpske na novinarke njihove televizije.
 
U septembru prošle godine, Dodik je napao novinarku koja mu je postavila pitanje da li ga je ijedna istražna ili pravosudna institucija pozivala na razgovor u aferi "Olegovo zlato", na što je burno odgovorio.
 
U februaru ove godine, Dodik je u Srbiji izbjegavao kontakt sa novinarkom N1 Jelenom Mirković, koja je pokušala postaviti pitanje o istrazi protiv Slobodana Pavlovića.  
 
Izvori: BH novinari, N1