Osnovana prva ženska medijska kuća u Somaliji

Osnovana prva ženska somalijska medijska kuća

Osnovana prva ženska medijska kuća u Somaliji

Urednica prve somalijske ženske medijske kuće kaže da se žene koje rade u medijima u Somaliji suočavaju sa višestrukim izazovima, od ignorisanja do maltretiranja i seksualnog uznemiravanja. 
 
foto: UNDP / Facebook
 
Osnovana je prva ženska medijska kuća u Somaliji koja će proizvoditi sadržaj za TV, radio i online medije o pitanjima kao što su rodno zasnovano nasilje, žene u politici i poduzetnice.
 
Šest članica će biti zaposleno u ovoj medijskoj kući naziva Bilan Media koju podržavaju Ujedinjeni narodi. Glavna urednica prve somalijske ženske medijske kuće je Nasrin Mohamed Ibrahim koja je 12 godina radila kao novinarka i jedna je od osnivačica Organizacije somalijskih novinarki. Ona kaže da se žene koje rade u medijima u Somaliji suočavaju sa višestrukim izazovima, od ignorisanja do maltretiranja i seksualnog uznemiravanja. 
 
„Želimo da pokrijemo ova pitanja i osporimo društvena uvjerenja da žene treba da ostanu kod kuće“, rekla je Ibrahim.
 
Zamjenica urednice Bilan Medije Fathi Mohamed Ahmed naglašava da je seksualno uznemiravanje rasprostranjeno u medijskom sektoru a da je zlostavljanje najveći izazov sa kojim se suočavaju novinarke u Somaliji.

Iz Bilan Medije navode da ne žele da se takmiče s mainstream medijima, nego da je njihov cilj da se „podigne glas žena u društvu u kojem dominiraju muškarci“.
 
 


Kiin Hasan Fakat je članica tima Bilan Medije koja je odrasla u jednom od tri izbjeglička kampa u Keniji. Ona se nada da će Bilan pružiti sigurno i inspirativno okruženje za žene da ispričaju svoje priče. 
 
Riječ “bilan” na somalijskom znači bistar i jasan, a osnivači kažu da će ostati vjerni njegovom značenju.
 
Sjedište redakcije bit će u prostorijama Dalsan Media Group, jedne od najvećih medijskih organizacija u Somaliji. Bilan Media će pružati i obuku i mentorstvo poznatih somalijskih i međunarodnih novinara, uključujući BBC-eve novinarke Lysu Doucet i Raziju Iqbal, Lyndsey Hilsum sa TV kuće Channel 4 i Mohammeda Adowa, novinara sa Al Jazeere.
 
Šestomjesečna praksa će biti ponuđena najboljim studentima završnih godina novinarstva na dva univerziteta u Mogadišu.
 
Ovo je pilot projekat koji traje godinu dana, ali Jocelyn Mason, stalna predstavnica UNDP-a u Mogadišu, uvjerena je da će postati trajna organizacija, te da se može proširiti i na druge regije Somalije. 
 
Bilan Media bi trebalo da se pokrene 25. aprila.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.