Održana debata o budućnosti javnih servisa

Održana debata "Budućnost Javnih servisa"

Održana debata o budućnosti javnih servisa

Udruženje/Udruga BH novinari i Sindikalna organizacija BHRT-a u okviru programa koji realiziraju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona organizirali su u prostorijama BHRT-a, 6.5.2015. godine, projekciju dokumentarnog filma "The Lost Signal of Democracy", koji govori o slučaju javne radiotelevizije u Grčkoj koja je prije dvije godine, odlukom Vlade, zatvorena.

Projekcija filma je bila povod za diskusiju o budućnosti Javnog servisa u BiH i najvećim problemima s kojima se trenutno ova institucija suočava, a to su proces digitalizacije i naplata RTV takse.

U uvodnom izlaganju, Generalni direktor BHRT-a, Muhamed Bakarević, istakao je da je rješavanje problema naplate RTV takse u rukama vlasti koja uopće nije zainteresirana da se ovo pitanje riješi. 

Foto: Muhamed Bakarević

"BHRT u narednom periodu mora maksimalno iskoristiti svoje programske kapacitete kako bi napravili atmosferu koja će natjerati Parlament i sve one koji na neki način odlučuju o našoj sudbini da se uključe u rješavanje ovog problema. U protekla dva mjeseca ragovarali smo sa mnogim političkim subjektima i ubjeđivali ih da je jako važno razriješiti ovo pitanje na način koji će omogućiti normalno funkcioniranje Javnog servisa. 13.5.2015. ovo pitanje će doći na dnevni red pred Parlament BiH, međutim, zbog dosadašnje nezainteresiranosti vlasti ne očekujem da će se bilo što pozitivno desiti. U sličnoj smo situaciji kao i grčki servis, gdje se demokratska riječ koja izlazi iz Javnog servisa pokušava staviti pod kontrolu. Dobar pokazatelj je i neimplementriranje procesa digitalizacije kao jednog od načina da se Javni servis ugasi, te javno pozivanje pojedinih parlamentaraca na neplaćanje RTV takse."

Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a, Željko Bajić, kazao je da će sindikat zajedno sa rukovodstvom raditi na rješavanju problema naplate RTV takse, ali da o tome ipak odlučuje Parlamentarna skupština BiH. 

Foto: Željko Bajić

"Naša je zamisao da se formira parlamentarna ad hoc komisija koja bi se isključivo bavila našim slučajem, kako ne bismo došli u situaciju da se Javni servis ugasi samo zbog toga što neko ne ispunjava svoje zakonske obaveze. Najbolje rješenje bi bilo da se striktno poštuje Zakon o Javnom RTV servisu, a što se tiče problema finasiranja, smatram da se naplata RTV takse putem računa za električnu energiju izdvaja kao jedna od mogućih opcija."

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja/Udruge BH Novinari, naglasila je da dokumentarni film "The Lost Signal of Democracy" predstavlja dobru studiju slučaja za bosanskohercegovački Javni servis, na osnovu koje bi se mogle razviti strategije o problemu finansiranja Javnog servisa u budućnosti.

Foto: Borka Rudić

"Ono što se može naučiti iz ovog filma jeste reagiranje vlasti u Grčkoj i način gašenja finansijski održivog Javnog servisa u onom trenutku kada za postojanje takve institucije nije bilo političkog interesa. Također, vrlo je zanimljiva i reakcija grčke javnosti i građana koji su stali u odbranu Javnog servisa, te ponašanje uposlenika, menadžmenta i sindikata koji su svojim djelovanjem doprinijeli da opstane ili da se ugasi Javni servis u Grčkoj."

______________________________________

Događaj je organizovan u sklopu programa koji realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekat ima za cilj da informira javnost o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.