Od početka pandemije govor mržnje na internetu u Velikoj Britaniji i Americi povećan za 20%

Od početka pandemije govor mržnje na internetu u Velikoj Britaniji i Americi povećan za 20%

Od početka pandemije govor mržnje na internetu u Velikoj Britaniji i Americi povećan za 20%

U navedenim zemljama je od 2019. do sredine 2021. godine analizirano 263 miliona konverzacija, od kojih se 50 miliona odnosilo na konverzacije ili primjere rasističkog govora mržnje.

foto: unsplash

Prema istraživanju humanitarne organizacije za borbu protiv zlostavljanja Ditch the Label, govor mržnje na internetu u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama je od početka pandemije povećan za 20 posto, piše BBC.

Analizom je u navedenim zemljama od 2019. do sredine 2021. analizirano 263 miliona konverzacija, od kojih se 50.1 milion odnosio na konverzacije ili primjere rasističkog govora mržnje. Sky news piše da su analizirane konverzacije na društvenim mrežama, blogovima i forumima i da je najveći porast online govora mržnje usmjeren na azijsku populaciju, kao i da je govor mržnje na internetu povezan i sa stvarnim događajima poput protesta Black Lives Matter iz juna 2020., proglašenjem pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije u martu 2020., kao i slučaja ubistva Sarah Everard od strane policajca koji nije bio na dužnosti, a koje se desilo u martu ove godine.

Istraživanje je, kako piše Sky News, pokazalo da je između 2019. i sredine 2021. u prosjeku svakih 1.7 sekundi objavljen novi post sa rasnim ili etničkim govorom mržnje, kao i da je govor mržnje zasnovan na etničkoj pripadnosti potaknut početkom pandemije jer je antiazijska mržnja postala znatno češća i raširenija.

Izvršni direktor Ditch the Labela Liam Hackett je, kako piše BBC, za Radio 1 Newsbeat rekao da je tokom pandemije došlo do porasta sve ekstremnijih slučajeva govora mržnje i online nasilja. Najekstremniji slučajevi su, kako se navodi, uključivali prijetnje smrću, a zabilježen je i slučaj kada je online nasilje preraslo u stvarni oblik nasilja gdje su se napadači pojavili u kući jedne žene i fotografisali njenu djecu kroz prozore.

Hackett je dodao i da osobe koje su izložene maltretiranju ili trolovanju mogu imati slabo mentalno zdravlje, kao i da se kod njih mogu pojaviti traume, te mogu biti izložene nasilju.

BBC piše da je pandemija koronavirusa, prema mišljenju Hacketta, dovela do “savršene oluje” za porast online nasilja, a dodatni problem je i što je javnost “normalizovovala” online nasilje.

U februaru ove godine je, kako piše BBC, devetnaestogodišnja Phoebe Jameson iz grada Bristola rekla da se tokom 2020. godine sa online nasiljem suočavala svaki dan.

Organizacija Ditch the Label bila je uključena u prijedlog zakona o sigurnosti na internetu britanske vlade čime bi, kako piše BBC, društvene mreže zakonski bile obavezne brinuti o svojim korisnicima, a iako smatra da je takav potez ispravan, Hackett kaže da bi kvalitetnije obrazovanje za mlade moglo smanjiti uticaj nasilja i opasnosti od radikalizacije na internetu.

Prema pisanju Sky Newsa izvještaj o usvajanju zakona o zaštiti na internetu bi trebao biti predstavljen 10. decembra ove godine, a društvene mreže bi se zbog nepoštivanja tog zakona mogle suočiti sa velikim kaznama.

Istraživanje je rađeno u saradnji sa britanskom kompanijom Brandwatch.

Izvor: BBC, Sky News

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.