Obilježava se Međunarodni fact-checking dan

Obilježava se Međunarodni fact-checking dan

Obilježava se Međunarodni fact-checking dan

Fact-checkeri sami ne mogu i ne trebaju jedini da provjeravaju istinitost sadržaja pa su dobrodošli novinari, studenti i konzumenti medija da nauče te metode.

foto: pixabay

"Podvale i smicalice imaju svoj dan 1. aprila, zašto onda ne posvetiti dan činjenicama?“, rekao je Alexios Mantzarlis, direktor Poynterove Međunarodne fact-checking mreže. “Međunarodni fact-checking dan bi trebalo da bude opušten, ali praktičan. Nadamo se da ćemo jednog dana moći svi biti posvećeni poklanjanju dodatne pažnje tačnosti onoga što čitamo i posebno onoga što dijelimo“.

Kao dio obilježavanja dana provjeravanja činjenica, Poynter je pokrenuo Factcheckingday.com, resursni sajt za građane, čitaoce i trenere koje zanima istinitost informacija. Nastavnicima nudi plan kako da rade sa srednjoškolcima kroz različite igrice i online kurseve, kao i sa studentima. Dostupni su i kvizovi, savjeti i lista preporučene stručne literature.

Sajt je odgovor na zabrinutost zbog dosega i uticaja dezinformacija u online sferi. Mantzarlis vjeruje kako fact-checkeri sami ne mogu i ne trebaju jedini da provjeravaju istinitost sadržaja pa su dobrodošli novinari, studenti i konzumenti medija da nauče metode potrebne za raspoznavanje istinitog od neistinitog.

Izvor: Poynter