NUNS: TV Pink promoviše haške osuđenike koji napadaju novinare

NUNS: TV Pink promoviše haške osuđenike koji napadaju novinare

NUNS: TV Pink promoviše haške osuđenike koji napadaju novinare

NUNS navodi kako je zabrinjavajuće to što mediji i dalje daju prostor Vojislavu Šešelju.
 
foto: Screenshot / YouTube „Novo jutro“
 
Bivši lider radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj je tokom gostovanja u emisiji „Novo jutro“ na televiziji Pink izrekao uvrede na račun novinarke lista Danas Snežane Čongradin i novinara i urednika YouTube kanala Sportsko politička Galaksija Milojka Pantića, a tom prilikom predstavio je i knjige koje je o njima napisao, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
 
Knjige uvredljivih naslova koje novinare etiketiraju kao izdajnike, jer ga u svojim kolumnama nazivaju ratnim zločincem, Vojislav Šešelj je predstavio na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, navode iz NUNS-a.
 
Dodaju kako je Šešelj optužio novinarku i kolumnistkinju lista Danas Snežanu Čongradin da “Napada sve srpsko – i predsednika republike i patrijarha najgorim izrazima i najgorim uvredama”, što predstavlja targetiranje i može ugroziti bezbjednost novinarke, naglašavaju iz NUNS-a. Podsjećaju da ovo nije prvi put da Vojislav Šešelj napada Snežanu Čongradin.
 
NUNS dodaje kako je Šešelj uvrede izrekao na televiziji Pink koja pretenduje da obnovi dozvolu za korištenje nacionalne frekvencije. 
 
“Ova televizija nastavlja da neguje uvredljivu retoriku i pored toga što je pre dva dana vlasnik televizije Željko Mitrović prilikom predstavljanja novog elaborata u Regulatornom telu za elektronske medije obećao da će Pink poboljšati svoj program”, ističu iz NUNS-a.
 
Dodaju kako je zabrinjavajuće to što mediji i dalje daju prostor Vojislavu Šešelju s obzirom na to da je njegov način komuniciranja prepun uvreda i osuđivanja i kao takav je neprihvatljiv u javnom diskursu.  Takođe, naglašavaju i kako on i njegova stranka više nisu relevantan politički činilac u Srbiji.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije u svome saopštenju najoštrije osuđuje vrijeđanje i etiketiranje novinara, kao i davanje medijskog prostora osuđenim ratnim zločincima koji vode irelevantnu političku stranku.
 
“Budući da je u toku proces dodele dozvola za emitovanje televizijskog programa na nacionalnim frekvencijama, a televizija Pink ne može da se suzdrži od uvredljivog sadržaja koji emituje, smatramo da je upravo ovaj incident dokaz da Pink namerava da nastavi sa zloupotrebom ovog javnog dobra. Zato pozivamo REM da prilikom odlučivanja o dodeli nacionalne frekvencije poštuje zakon i uzme u obzir prethodno ponašanje emitera”, naveli su.
 
Takođe su pozvali medije da ne promovišu haške osuđenike i huškače i na taj način doprinesu poboljšanju atmosfere u čitavom društvu.
 
Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
 
Šešelj je izricanje presude dočekao na slobodi u Srbiji, jer je izrečenu kaznu već odslužio tokom boravka u haškom pritvoru od 2003. do 2014. godine.
 
Izvor: NUNS
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.