NUNS pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce

NUNS pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce

NUNS pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce

Telefon za hitne slučajeve 060/6882231.
 
foto: NUNS
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo je telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, prijetnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231).
 
„Od ovog mjeseca pokrećemo telefon (prva linija) na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku“, istakli su iz NUNS-a.   
 
Telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namijenjen je za prijavu napada, prijetnji i pritisaka koje medijski profesionaci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu. Iz NUNS-a kažu da će zabilježiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbijedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom. 
 
Dodaju kako je podrška obezbijeđena za sve medijske profesionalce bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku djelatnost (freelanceri), dok je besplatno pravno zastupanje na sudu obezbijeđeno samo za članove i članice NUNS-a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.
 
Podsjećaju da je usljed učestalih online napada na novinare, NUNS nedavno pokrenuo platformu za sigurnost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online prijetnji upućenih njima.
 
U saopštenju se dodaje kako ovo udruženje već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, bilježi slučajeve napada, prijetnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs i safejournalists.net.  
 
Izvor: NUNS
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.