Novinarska udruženja Zapadnog Balkana osudila napade na novinarku Slobodne Dalmacije

Novinarska udruženja Zapadnog Balkana osudila napade na novinarku Slobodne Dalmacije

Novinarska udruženja Zapadnog Balkana osudila napade na novinarku Slobodne Dalmacije

Novinarka Andrea Topić je napadnuta tokom istraživanja o imovini ministra zdravstva, Milana Kujundžića.

foto: Unsplash

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara osudila je napad na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić, koju su prošle sedmice napala četiri muškarca u Ivanbegovini kod Imotskog. Napad se desio tokom snimanja kuće hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića, o čijoj imovini je istraživala Topić.

Novinarka Topić je za Slobodnu Dalmaciju detaljno opisala detalje napada u kojem piše da je prepoznala jednog od napadača jer je ranije s njim radila intervju.

“Jedan je sjeo na gepek, onaj prvi, kojeg se sjećam iz reportaže, i pamtim da se prezivao Kujundžić, stao je ispred haube. Treći je navukao kapuljaču i snimao me mobitelom, on je držao suvozačka vrata da ne mogu ni ondje izaći. Četvrti je stao do mojih vrata i skidao protezu da mi je pokaže kroz staklo. Vikali su, derali se, urlali, ljuljali automobil naslanjajući se na njega”, opisala je Topić.

Napad je prema njenim riječima trajao pola sata, a detalje je dokumentovala i video snimkom koji je također objavljen na portalu Slobodna Dalmacija. U toku napada novinarka je kontaktirala svog urednika koji je pozvao policiju pred čijim službenicima su napadači demantirali njene tvrdnje.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske osudili su napad na novinarku Topić uz objašnjenje da je Topić samo radila svoj posao koji je u interesu javnosti i da je napad na nju posljedica toga da su u Hrvatskoj, kao zemlji članici Evropske unije, “novinari krivi za sve”.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara podržala je HND u naporima da zaštiti novinare koji samo rade svoj posao i zatražila da počinioci napada na novinarku Topić budu kažnjeni, kao i da se novinarima obezbijedi sigurni uslovi za rad. Regionalna platforma će o ovom napadu obavijestiti evropske institucije i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti medijske slobode i sigurnosti novinara na području Zapadnog Balkana.

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava”, piše Regionalna platforma Zapadnog Balkana.

Mreža novinarskih asocijacija i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana je sredinom ovog mjeseca osudila prijetnje i uvrede upućene novinarkama Sjeverne Makedonije, Meri Jordanovskoj, urednici Alon.mk i Iskri Koroveshovskoj, urednici TV Alfa.

Izvor: Slobodna Dalmacija, HND, safejournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.