EFJ i HND osuđuju napad na Antu Tomića

EFJ i HND osuđuju napad na Antu Tomića

EFJ i HND osuđuju napad na Antu Tomića

Evropska federacija novinara zajedno sa Hrvatskim novinarskim društvom osuđuje verbalni i fizički napad na poznatog novinara i književnika Antu Tomića u Splitu. 
 
Foto: HND
 
Iz Evropske federacije novinara podržavaju Hrvatsko novinarsko društvu u tvrdnji da je komentar Ministarstva kulture te zemlje, koji je uslijedio nakon napada, ne samo neodgojen, već i uvredljiv i opasan.
 
Te dvije organizacije traže od političkih lidera i javnih osoba da osude napad na Tomića, ali i sve slične nasilne postupke.
 
Ante Tomić, poznat po svojoj satiričkoj kritici, napadnut je 31. marta ispred Doma mladih u Splitu. Bio je u društvu nekoliko prijatelja u trenutku kada su mu prišla dvojica mladića. Jedan ga je pokušao udariti u glavu, ali kako se on izmaknuo, njegov je prijatelj dobio snažan udarac u glavu, te je odveden u bolnicu. 
 
Nakon napada uslijedila je reakcija Ministarstva kulture Hrvatske u kojoj se navodi da Ministarstvo osuđuje svaki napad na svakog građanina, ali je pored toga rečeno i kako "ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ".
 
"Ministarstvo je upozorilo Antu Tomića da treba biti pažljiv u vezi s onim što govori i piše, što može podrazumijevati da je Tomić odgovoran za fizički napad na sebe", navode iz HND-a.
 
Izvor: HND, EFJ