Novinarska udruženja Srbije zahtijevaju od tužilaštva da istraži sumnju o prisluškivanju urednika Nedeljnika

Novinarska udruženja Srbije zahtijevaju od tužilaštva da istraži sumnju o prisluškivanju urednika Nedeljnika

Novinarska udruženja Srbije zahtijevaju od tužilaštva da istraži sumnju o prisluškivanju urednika Nedeljnika

foto: Unsplash

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtijevaju od tužilaštva ove zemlje da istraže sumnju da su bezbjednosne službe prisluškivale razgovore između bivšeg ministra odbrane Srbije, Dragana Šutanovca i urednika Nedeljnika, Veljka Lalića i Marka Prelevića. Sumnja se pojavila nakon što je aktuelni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, komentarisao tekst Nedeljnika koji još uvijek nigdje nije objavljen.

Nakon što je Nedeljnik u svom saopštenju objavio da je Vulin komentarisao tekst Nedeljnika koji nikada nigdje nije objavljen i da “neko sluša ili Dragana Šutanovca, ili glavnog urednika Nedeljnika. Ili obojicu”, uslijedilo je izvinjenje PR službe ministra odbrane u kojem se navodi da su se Vulinovi komentari odnosili na intervju sa Šutanovcem koji je objavio list Kurir, a ne na neobjavljeni tekst Nedeljnika u kojem je Šutanovac kritikovao saradnju Srbije i Rusije.

“Šutanovac je svoje uvrede izrekao u Kuriru i na njih smo reagovali. Izvinjavamo se Kuriru zbog grube greške u kojoj nismo napisali ime redakcije a Nedeljniku jer smo ga pomenuli bez povoda”, piše u saopštenju.

Redakcija Nedeljnika ne prihvata izvinjenje PR službe ministra odbrane u kojoj je objašnjeno da je došlo do greške gdje su zamijenjeni tekstovi Kurira i Nedeljnika zbog čega su postavili i zvanično pitanje odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo bivši ministar Šutanovac i urednici Nedeljnika.

“Ko može da poveruje da je PR služba ministra odbrane pomešala baš Nedeljnik i Kurir, pa autorski tekst i intervju, i sve to baš kada je Dragan Šutanovac poslao autorski tekst Nedeljniku, koji nije objavljen, a u kome se govori o srpsko-ruskoj saradnji, na koju je reagovao ministar Vulin, a koje nema u intervjuu u Kuriru”, piše Nedeljenik.

UNS ističe da zbog “grube greške” nije dovoljno izvinjenje Ministarstva odbrane, već da je neophodno da se objasni kako je do nje došlo i kako je moguće da se u saopštenju ministra odbrane kritikuje sadržaj teksta koji je upućen redakciji, a nije objavljen.

UNS i NUNS su i ranije na osnovu izjava i postupaka državnih funkcionera sumnjali u nezakonito prisluškivanje i praćenje novinara u Srbiji i smatraju da je neophodno da tužilaštvo ove zemlje istraži i javno saopšti da li je u ovom slučaju bilo neovlaštenog presretanja komunikacije novinara.

Redakcija Nedeljnika u saopštenju je navela i činjenicu da su prošlog mjeseca bili meta i hakerskog napada u kojem je uništena skoro cijela njihova arhiva, nakon čega su se obraćali Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal gdje im je rečeno da će biti pozvani da daju izjavu, ali da ih do sada nisu pozvali.

Izvori: NUNS, UNS, Nedeljnik

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.