Novinarska udruženja osudila objave uznemirujućih fotografija žrtava na stranicama srbijanskih tabloida

Novinarska udruženja iz Srbije osudila medije koji su prikazivali fotografije uznemirujućeg sadržaja navodnih žrtava jedne kriminalne grupe

Novinarska udruženja osudila objave uznemirujućih fotografija žrtava na stranicama srbijanskih tabloida

Iz NUNS-a su poručili da su objavljivanjem fotografija uznemirujućeg sadržaja prekršene odredbe zakona.

foto: screenshot Pink/YouTube

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbija (UNS) osudili su objave fotografija žrtava, obezglavljenih leševa i otkinutih udova na stranicama srbijanskih tabloida, a koje su prvi put prikazane na televiziji Pink.

Pomenute fotografije na kojima su navodne žrtve članova kriminalne grupe privedenog i osuđivanog Veljka Belivuka, prikazane su 18. jula ove godine tokom gostovanja ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina u emisiji televizije Pink.

Nakon toga su se, kako navodi UNS, te fotografije našle na naslovnim stranicama tabloida Alo, Blic, Večernje novosti, Kurir, Informer i Objektiv.

NUNS piše da su objavljivanjem tih fotografija prekršene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara, kao i krivičnopravne odredbe u toj zemlji.

Iz ovog udruženja su izrazili i duboko žaljenje zbog propusta Regulatornog tela za elektronske medije da adekvatno reaguje zbog toga što je, kako su naveli, predsjednica Savjeta tog tijela Olivera Zekić izjavila da je ministar Vulin prikazao „edukativan sadržaj“.

Objavljivanje tih fotografija osudio je i Upravni odbor Saveta za štampu Republike Srbije iz kojeg su saopštili da takav sadržaj može imati štetan uticaj, prije svega na djecu, ali da on može potresti i zastrašiti sve građane.

“Ovakvo, krajnje neprimereno, neetičko i senzacionalističko ‘izveštavanje’, ne može se pravdati javnim interesom, jer ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti, što je osnovni zadatak medija, već se, naprotiv, time nanosi šteta i javnom interesu i novinarskoj profesiji”, između ostalog, piše u saopštenju Upravnog odbora Saveta za štampu Republike Srbije.

Iz novinarskih udruženja UNS i NUNS apelovali su Regulatornom telu za elektronske medije da pokrenu postupak protiv svih medija koji su objavili takve fotografije i tako prekršili zakone te zemlje kako bi, na taj način, zaštitili dostojanstva žrtava i njihovih porodica.

Iz UNS-a su podsjetili da ovo nije prvi put da televizije sa nacionalnom frekvencijom i dnevni listovi iz Srbije objavljuju snimke brutalnog nasilja u toku i nakon gostovanja predstavnika vlasti u medijima što se desilo i kada se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ministrom Vulinom, 6. marta ove godine obratio građanima u televizijskom prenosu, uživo.

Izvor: NUNS, UNS, Savet za štampu

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.