Novinarki Nidžari Ahmetašević policija izdala prekršajni nalog od 501KM

Novinarki Nidžari Ahmetašević policija izdala prekršajni nalog od 501KM

Novinarki Nidžari Ahmetašević policija izdala prekršajni nalog od 501KM

Prekršajni nalog je novinarki Ahmetašević izdat nakon hapšenja i to zbog dva prekršaja, dok je protiv policajaca koji su je uhapsili otvorena unutrašnja istraga.

foto: screenshot YouTube/Klix.ba

Novinarki i aktivistkinji Nidžari Ahmetašević Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izdalo je prekršajni nalog u iznosu od 501 KM zbog, kako piše Detektor.ba, dva prekršaja, dok je protiv policajaca koji su je uhapsili, Senada Hebiba i Radenka Žarkovića, otvorena unutrašnja istraga.

Prekršajni nalog Ahmetašević je izdat zbog dva prekršaja narušavanja javnog reda i mira, a glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić je, kako piše Detektor.ba, rekao da je riječ o prekršajima omalovažavanja ovlaštenih službenih lica i ometanja u radu, te odbijanja postupanja po zakonitom naređenju policijskih službenika.

Detektor.ba navodi i da Hadžiabdić nije konkretno objasnio kojim je to postupcima Ahmetašević ometala rad policajaca, uz objašnjenje da pred sobom nema sadržaj prekršajnog naloga kako bi dao konkretniji odgovor. Ovaj prekršajni nalog će novinarki biti poslan putem pošte, a Hadžiabdić je potvrdio da će protiv policijaca koji su uhapsili Ahmetašević biti provedena unutrašnja istraga radi utvrđivanja njihove eventualne disciplinske odgovornosti, piše Detektor.ba.

Pravni zastupnik Ahmetašivić, Muhamed Čučak je, kako se navodi, najavio je da takav prekršajni nalog neće biti prihvaćen, te da će tražiti sudsko odlučivanje o tome.

O unutrašnjoj istrazi protiv policajaca upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo, a Detektor.ba piše da je predsjedavajući tog odbora Željko Mijatović rekao da je na bazi objavljenog snimka vidljivo da postoji dovoljno osnova za pokretanje istrage da se utvrdi šta je bio uzrok nesporazuma između Ahmetašević i policajaca, je li to bilo zato što je ona snimala ili je prije početka snimka bilo nekih drugih događaja. Detektor.ba piše da je Mijatović istakao i da nema opće odredbe o zabrani snimanja aktivnosti policijskih službenika na terenu, kao i da su se protiv ove dvojice policajaca i ranije vodili postupci po žalbama građana, ali da se ne može sjetiti detalja i ishoda tih postupaka.

Ahmetašević je privedena u subotu, 6. marta, od strane dvojice policajaca koje je snimala kako izdaju kazne za nepropisno parkiranje u Sarajevu. Ahmetašević je snimila svoje hapšenje koje je kasnije objavila organizacija Transbalkanska solidarnost. Na tom snimku, kao jedan od razloga njenog privođenja, policajci navode nelegalno snimanje, ali ne i zakone koji to potvrđuju. Policajci su tokom privođenja, na račun Ahmetašević, iznijeli niz uvreda, a njeno hapšenje su snimili i prolaznici.

Ahmetašević je puštena u subotu u večernjim satima, a njeno hapšenje su osudile brojne domaće i međunarodne organizacije, kao i novinarska zajednica iz BiH.

Izvor: Detektor.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.