Novinari u Sjedinjenim Američkim Državama najviše koriste Twitter

Twitter je društvena mreža koju najviše koriste američki novinari

Novinari u Sjedinjenim Američkim Državama najviše koriste Twitter

Američki novinari najviše koriste Twitter, dok je u javnosti najpopularniji Facebook.
 
foto: Pixabay
 
Blizu 94 posto novinara u Sjedinjenim Američkim Državama koristi društvene mreže za posao, navodi se u istraživanju Centra Pew Research, organizacije koja informiše javnost o problemima, stavovima i trendovima u svijetu. Ovo istraživanje je rađeno među novinarima, urednicima i drugima koji rade u medijskoj industriji, a između ostalog, pokazuje i da se platforme koje novinari najčešće koriste  razlikuju od onih koje koristi javnost kada želi pronaći informacije. 
 
Twitter se nalazi na vrhu liste mreža koju novinari koriste za posao. Otprilike sedam od deset američkih novinara (69 posto) kaže da je to društvena mreža koju najviše koriste za svoj posao. Nakon Twittera slijedi Facebook sa 52 posto i, daleko niže na listi, Instagram (19 posto), LinkedIn (17 posto) i YouTube (14 posto). Više od četiri posto anketiranih novinara nije navelo nijednu od drugih mreža koje su navedene u anketi, poput Reddita, WhatsAppa, TikToka, Discorda, Twitcha i Snapchata.
 
U javnosti je pak drugačiji red praćenja društvenih mreža. Među Amerikancima općenito, Facebook je najrasprostranjenija društvena mreža koju koriste za vijesti, s 31 posto odraslih Amerikanaca koji su rekli da na toj mreži redovno čitaju vijesti. YouTube je druga najčešće korištena platforma i koristi je 22 posto ispitanih. Od anketiranih je 13 posto odraslih kazalo da redovno čitaju vijesti na Twitteru. Nešto manje od polovine odraslih u SAD-u (48 posto) ističe da često ili ponekad čitaju vijesti na mrežama.
 
 
Među novinarima je korištenje društvenih mreža u poslovne svrhe uobičajeno za sve starosne grupe, ali postoje razlike u onima koje najčešće posjećuju.
 
Twitter je posebno omiljen među najmlađim novinarima, sa 83 posto njih u dobi od 18 do 29 godina. Za razliku od toga, 45 posto novinara starijih od 65 godina identifikuje Twitter kao jednu od dvije najpopularnije društvene mreže koju koriste za radne zadatke. Instagram je popularniji među mlađim novinarima (onima ispod 50 godina), dok su LinkedIn i YouTube nešto popularniji među starijim novinarima (od 50 i više godina). 
 
Novinari koji kažu da rade u medijskoj kući čija je publika politički naklonjena desnici, prije će reći da je Facebook jedna od dvije najveće društvene mreže koju koriste za posao (67 posto). S druge strane, novinari koji kažu da njihova organizacija ima lijevo orijentisanu publiku imaju dvostruko veće šanse da će kazati da koriste Instagram od onih koji navode da njihova organizacija ima publiku naklonjenu desnici (24 posto naspram 12 posto).
 
Razlike za Twitter nisu toliko velike, ali tri četvrtine novinara koji kažu da rade u medijskoj kući s politički orijentisanom publikom navode da je to jedna od mreža koju najčešće koriste.
 
Među novinarima koji rade u novinskoj organizaciji s fokusom na zajednicu, grad ili okrug, Facebook je najčešće korištena platforma (73 posto). Taj broj pada na 33 posto među novinarima u organizacijama sa nacionalnim fokusom i na 30 posto za one koji rade za međunarodno fokusirane organizacije.
 
Za razliku od Facebooka, LinkedIn će prije koristiti novinari u nacionalnim ili međunarodno fokusiranim novinskim organizacijama. Otprilike četvrtina novinara u nacionalnim novinskim organizacijama (25 posto) i međunarodnim novinskim organizacijama (27 posto) ubraja LinkedIn među mreže koje najčešće koriste, u poređenju sa samo devet posto novinara u medijskim kućama usmjerenim na zajednicu i 12 posto onih koji rade u medijima čiji je fokus na cijeloj državi.
 
Centar Pew Research napominje da su freelance i samozaposlene novinare koji su učestvovali u njihovom istraživanju pitali o geografskom fokusu njihovog rada umjesto geografskom fokusu rada njihove organizacije.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.