Novinari neće dobiti status službene osobe u Republici Srpskoj

Novinari neće dobiti status službene osobe u Republici Srpskoj

Novinari neće dobiti status službene osobe u Republici Srpskoj

Nije prihvaćena ni inicijativa o propisivanju posebnog krivičnog djela-sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

Foto: Unsplash

Na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati izmjene i dopune Krivičnog zakonika ovog entiteta nije prihvaćena inicijativa o dodjeli statusa službene osobe novinarima, kao ni inicijativa o propisivanju posebnog krivičnog djela - sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti, pišu Nezavisne novine.

“Inicijativa da se kod krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti dodaju novinari ili drugi medijski radnici, ili da se propiše novo krivično djelo – sprečavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti, nije prihvaćena iz razloga što se stavom 2. člana 150, kao otežavajuća okolnost propisuje ugrožavanje sigurnosti prema službenom licu u vezi sa vršenjem njegove funkcije ili je učinjeno prema više lica ili je učinjeno u sastavu grupe ili organizovane kriminalne grupe. Novinari, u smislu ovog zakonika nemaju status službenog lica, te nije moguće ni dopuniti stav 2. u tom smislu”, piše u Nacrtu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Kao razlog odbijanja inicijative o propisivanju ovog krivičnog djela se također navodi i to što su ovim zakonikom, između ostalog, propisana i krivična djela tjelesne povrede, teške tjelesne povrede i ugrožavanje sigurnosti koja jednako tretiraju i štite sve građane i profesije od napada poput ljekara, profesora, nastavnika i drugih koji su u svom radu izloženi mogućnosti napada u obavljanju svog posla.

U Nacrtu o izmjenama i dopunama ovog zakonika se navodi da će mogućnost propisivanja navedenog krivičnog djela kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatrati “kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda”.

Pored inicijative da se status službenog lica dodijeli novinarima, nisu prihvaćene ni inicijative da se ovakav status dodijeli radnicima na željeznici i drugim profesijama.

Izvor: Nezavisne novine, Narodna skupština RS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.