Okupljanje novinara povodom napada na redakciju portala Radio Sarajevo

Okupljanje novinara povodom napada na redakciju Radio Sarajeva

Okupljanje novinara povodom napada na redakciju portala Radio Sarajevo

Foto: Mediacentar

Predstavnici medija okupili su se danas u Sarajevu u znak protesta povodom napada na redakciju portala Radio Sarajevo. Urednika i novinare ovog medija u petak navečer je napala grupa koja se predstavila kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, a nakon što je ovaj portal objavio da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina. Nakon okupljanja ispred sjedišta Fudbalskog kluba Sarajevo, pedesetak medijskih radnika uputilo se prema Parlamentu BIH.

Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo, je rekao da je napad na redakciju pokušaj ugrožavanja medijskih sloboda i uvođenje modela prema kojem će se silom i huliganstvom uređivati i prisliti medij da piše onako kako to određenim centrima odgovara. Dodao je da su se novinari okupili i u znak podrške drugim novinarima koji su doživjeli napade ili prijetnje, poput Gordane Katane, Melihe Smajkić, Vladimira Kovačevića i Nevresa Dedića.

„Zato što se stvara atmosfera u našem društvu da je legitimno i čak poželjno napadati novinare i da društvo ne šalje poruku da će to biti osuđeno ... Nama su potrebne i oštrije sankcije sudova, u slučajevima koji su dokumentirani, ali i zakonska rješenja poput toga da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu. Tek tada možemo govoriti o mogućnosti da bude stvoreno ozračje u kojem novinari neće biti napadnuti“, rekao je Vele.

U ovom slučaju policija je brzo reagovala, te su dvije osobe identificirane, uhapšene i pokrenut je postupak. „Nažalost oni su pušteni na slobodu, da se brane sa slobode, ta poruka može biti dvojako tumačena, ali mi želimo vjerovati institucijama da će uraditi posao na najbolji način“, rekao je Vele.

Prema Indeksu održivosti medija, medijske slobode su i dalje ugrožene u BiH, naročito zbog učestalih napada i pritisaka na novinare, neadekvatne zaštite i lošeg pravosuđa. Često nedostaje i novinarska solidarnost.

„Ono što stalno potenciram je solidarnost među novinarima, ona je jako važna. Ta solidarnost zaista može samo nadjačati i političke i uredničke interese. Ništo bitno se neće promijeniti po naš status jer imamo loše pravosuđe. Dok god pravosuđe ne promijenimo niti u jednom segmentu našeg života neće biti bolje, a dakle ni u novinarstvu“, rekla je Arijana Saračević Helać, novinarka FTV-a, koja je došla da podrži proteste. Dodala je da je očekivala da će novinarska solidarnost na ovim protestima, ipak, biti veća. 

Podsjećamo da je dopisnica Oslobođenja, Gordana Katana, prošle sedmice bila pod pritiscima zbog svog Facebook statusa protiv poslanika Srđana Mazalice, koji su osudila i novinarska udruženja.

„Bez obzira na to kako lično cijenimo taj post kolegice Katane, objavljen na vlastitom FB statusu, mislim da se novinarska udruženja nisu smjela oglašavati ovim povodom. Pogotovo se to odnosi na način na koji je to učinilo Udruženje novinara RS-a. Javni dužnosnici i političari imaju i političke i zakonske mogućnosti za svakodnevno djelovanje i izjašnjavanje i takođe mogućnost da se brane u takvim slučajevima. Novinarska udruženja to ne treba da čine u njihovo ime i ne smiju da se ograđuju od novinara osim u izuzetnim povodima drastičnog kršenja etičkih i zakonskih normi u koje ovaj slučaj ne spada“, rekao je Mehmed Halilović, pravnik i bivši ombudsmen za medije u Federaciji BiH.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.