Novinari napadnuti u okupiranom istočnom Jerusalemu tokom “Marša zastava”

Novinari napadnuti u okupiranom istočnom Jeruzalemu tokom “Marša zastava”

Novinari napadnuti u okupiranom istočnom Jerusalemu tokom “Marša zastava”

Napad palicama i kamenjem na novinare koji su pratili “Marš zastava”

foto: Screenshot / Al Jazeera / X

Freelance palestinski novinar Saif Al-Qawasmi pretučen je dok je izvještavao o takozvanom “Danu Jerusalema” i ceremoniji unutar tog praznika “Maršu zastava” 5. juna u starom gradu Jerusalema. Domaći i strani novinari također su bili napadnuti i verbalno zlostavljani, javila je juče Međunarodna federacija novinara (IFJ).

IFJ, zajedno sa svojom podružnicom, Sindikatom palestinskih novinara (PJS), osudila je široko rasprostranjene napade i nasilje nad novinarima dok su obavljali svoju dužnost, te pozvala izraelsku policiju da počinioce pozove na odgovornost.

Snimci palestinskog freelance novinara Saifa Al-Qawasmija, koji nosi prsluk s natpisom “press” i kojeg tuče grupa krajnje desničarske omladine tokom “Marša zastave” 5. juna, kružili su društvenim mrežama. Al-Qawasmi, koji je stanovnik Jeruzalema, izvještavao je o događajima za lokalnu medijsku platformu Al-Asima News.

“Bio sam sa grupom novinara koji su pratili paradu u starom gradu Jeruzalema kada nas je rulja počela vrijeđati. Zatim su me bacili na zemlju i udarali”, rekao je Al-Qawasmi u telefonskom razgovoru za IFJ.

“Policija je intervenisala tek kasnije. Uhapsili su me, udarali i ispitivali o povezanosti s terorističkim grupama”, istakao je novinar.

Izraelski list Haaretz izvijestio je da je jednog od njihovih novinara, Nira Hassona, desničarska omladina oborila na tlo i pretukla.

 

PJS je osudio napade palicama i kamenjem na novinare koji su pratili ovaj marš. Prema sindikatu, 18 novinara je povrijeđeno.

IFJ piše da su krajnje desničarski izraelski nacionalisti takođe napali stranu medijsku ekipu. Tim australske radiodifuzne korporacije ABC News je gurnut i verbalno zlostavljan, dok je jedan od njih udaren u lice i gurnut, prije nego što je policija intervenisala.

Izraelska policija uhapsila je petero osumnjičenih koji su bacali predmete na novinare.

“Dan Jerusalema”, označava završetak rata 1967. i početak izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalema, što Izraelci slave kao ponovno ujedinjenje Jeruzalema.

Hiljade Izraelaca i Židova slave taj datum, koji je nacionalni praznik, piše IFJ, paradirajući ulicama starog grada Jeruzalema. Parada je često izazivala nasilne sukobe između onih koji učestvuju u marši i palestinskih stanovnika, kao i govor mržnje protiv Arapa i vandalizam.

Zamjenik glavnog sekretara IFJ-a Tim Dawson rekao je da su napadi koji su se desili tokom marša vrijedni prezira i da se moraju istražiti.

“Izraelska policija mora poduzeti daljnje korake kako bi zaštitila novinare, posebno palestinske novinare, osigurati da počinitelji budu kažnjeni i prekinuti klimu nekažnjivosti u Izraelu”, izjavio je Dawson.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.