Novinari i aktivisti iz BiH sa zvaničnicima EU razgovarali o mogućoj kriminalizaciji klevete

Novinari iz BiH zvaničnicima EU predočili posljedice kriminalizacije klevete u RS

Novinari i aktivisti iz BiH sa zvaničnicima EU razgovarali o mogućoj kriminalizaciji klevete

Ideja sastanka je bila da se predstavnicima institucija predoči u kakvom ambijentu rade novinari u BiH.

foto: EU u BiH

Pet novinara i aktivista iz Banjaluke boravilo je prethodnih dana u Beču, Strazburu i Briselu da bi upoznali predstavnike evropskih institucija i međunarodnih organizacija sa trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i najavljenim ograničavanjem ljudskih i medijskih sloboda, javlja eTrafika.

Održali su 16 sastanaka tokom kojih su donosiocima odluka približili situaciju na terenu i posljedice koje će nastupiti ako se kleveta i uvreda kriminalizuju, i ako se formira registar agenata stranog uticaja u BiH. 

Put je organizovan uz podršku EU delagacije u BiH i misije OSCE. Novinari i aktivisti su se sastali sa zvaničnicima Evropske službe za spoljne poslove, Evropske komisije i Evropskog parlamenta u Briselu, Vijeća Evrope u Strazburu, OSCE-a i Međunarodnog instituta za medije u Beču, Grupe prijatelja OSCE-a za sigurnost novinara, kao i Međunarodne federacije novinara.

BiH su na ovim sastancima predstavljali novinari Nezavisnih novina Dejan Šajinović, Euroblica Nikola Morača, urednica eTrafike Vanja Stokić, aktivistkinja i pravnica Jovana Kisin Zagajac i direktorica „Transparency Intenationala“ u BiH Ivana Korajlić.

Ideja je bila da se predstavnicima institucija predoči u kakvom ambijentu rade novinari u BiH, naveo je predsjednik Kluba novinara Banjaluka i uredik portala „Capital“ Siniša Vukelić.

„Upoznali smo ih sa položajem i stanjem ljudskih prava, slobodom govora. Takođe, razgovarali smo o dešavanjima u Republici Srpskoj (RS) vezano za kriminalizaciju klevete i o najavljenom zakonu o nevladinim organizacijama, kao i o stanju LGBT zajednice koji stvaraju ambijent u kojem je nemoguće obavljati novinarski posao, ali i ono što već ugrožava sve građane“, napominje Vukelić.

Novinari i aktivisti navode da su predstavnici institucija Evropske unije (EU) ranije bili upoznati sa izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske i najavljenom kriminalizacijom klevete, ali ne i sa procesnim zakonom koji regulišu krivični postupak.

„Objasnili smo im da RS ne poznaje tok privatne tužbe, već da javni tužilac ima sva ovlaštenja, prije donošenja sudske presude, da odredi pritvor, zabrani izlazak iz države, zabrani obavljanje novinarske djelatnosti ili bilo koje druge djelatnosti. Države koje imaju zadržanu klevetu u krivičnom zakonu imaju puno drugačiji krivični postupak, gdje vas tuži oštećeno lice, a ne kompletan državni aparat“, objasnila je advokatica Kisin Zagajac.

Dejan Šajinović podsjeća građane BiH da se ovaj zakon ne tiče samo medija i novinara. Promjene koje će nas zadesiti ukoliko se zakon o kriminalizaciji klevete usvoje, dodaje Šajinović, neće se primijetiti preko noći, ali hoće kroz pad životnog standarda, gubitak vlastitih prava, nemogućost zaposlenja i liječenja, ali i dobijanja onog što nam pripada.

Novinar EuroBlica Nikola Morača kaže da je stekao utisak da su ovim sastancima napravili buku u evropskim institucijama.

„Kao da su se reflektori koji su bili iznad naše zemlje utihnuli, no sad kad smo razgovarali sa tim ljudima, kao što je Angelina Ajhorst i Dunja Mijatović, zaista vas slušaju i zapisuju ono što im kažete. Imam osjećaj da smo napravili dobar posao. Nadam da ove izmjene neće biti usvojene, da ćemo moći normalno raditi svoj posao“, objašnjava Morača.

Kompletan tekst čitajte na ovom linku.

Izvor: eTrafika

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.