NDNV: Draganu Bursaću upućene prijetnje iz Srbije

NDNV: Draganu Bursaću upućene prijetnje iz Srbije

NDNV: Draganu Bursaću upućene prijetnje iz Srbije

Nove prijetnje upućene bh. novinaru.
 
foto: Dragan Bursać / Facebook
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje prijetnje koje su juče upućene bosanskohercegovačkom novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću i poziva nadležne organe u Srbiji da reaguju i pronađu počinioca koji se predstavio kao građanin Srbije.
 
Bursać je, kako je napisao na Facebooku, nove prijetnje prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u Banjaluci i Udruženju BH novinari, a NDNV će prijetnje prijaviti Radnoj grupi za bezbjednost novinara u Srbiji.
 
“Ne želimo da citiramo gnusne stvari koje je osoba koja je pretila napisala našem kolegi. Pravničkim rečnikom govoreći – reč je o pretnjama da će napasti na život i telo uglednog novinara. Reč je o osobi sa imenom i prezimenom”, naveli su iz NDNV.
 
Bursać je zbog teksta na vojvođanskog portalu Autonomija dobio prijetnje na društvenoj mreži Instagram, a osoba koja ih je napisala, kako je naveo Bursać, ima čvrste namjere i prijetnje nije napisala u afektu.
 
“Iskreno se nadam će se ovom zlu stati u kraj. Zbog našeg posla, ali i zbog budućnosti na ovim prostorima”, napisao je Bursać. 
 
NDNV podsjeća da je Dragan Bursać veoma često na meti prijetnji različitih šovinista i ekstremnih desničara iz regiona.
 
Dodaju da su mu u nekoliko navrata nepoznate osobe oštetile i automobil. Bursać uvrede i prijetnje dobija zbog tekstova u kojima se bavi suočavanjem sa ratnom prošlošću na postjugoslovenskom prostoru i oštrom kritikom nacionalističkih politika u regionu.
 
Iz ovog udruženja napominju da nereagovanje nadležnih institucija samo ohrabruje nasilnike da nastave sa prijetnjama. 
 
“Ukoliko se ne stane na put nekažnjivosti napadima na novinare, državne institucije će za potencijalne posledice snositi punu odgovornost”, istakli su.
 
NDNV podsjeća da će o prijetnjama upućenim Draganu Bursaću obavijestiti i međunarodnu javnost.
 
Izvor: NDNV
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.