Nastavljaju se suđenja turskim novinarima

Nastavljaju se suđenja turskim novinarima

Nastavljaju se suđenja turskim novinarima

Sud u Istanbulu juče je saslušao pet odvojenih slučajeva protiv uhapšenih turskih novinara. Slučajeve pomno prati delegacija solidarnosti međunarodnih organizacija za zaštitu prava novinara.

Foto: EFJ-IFJ

Hapšenja medijskih radnika u Turskoj rezultirala su novim suđenjima, te je juče sud u Istanbulu saslušao čak pet ovakvih slučajeva, u koje je ukljuečno 15 novinara, prenosi Evropska federacija novinara (EFJ).

Među predstavljenim slučajevima nalazi se i žalba na presudu iz maja ove godine, koja novinare dnevnog lista Cumhuriyet osuđuje na pet godina zatvora zbog odavanja državnih tajni, te suđenje istraživačkim novinarima OdaTV, koje traje već šest godina. Ostali predstavljeni slučajevi odnose se na uvrede nanesene predsjedniku Erdoganu i slučaj braće Altan, novinara i pisaca koji su optuženi da su "emitovali subliminalne poruke koje potiču na državni udar" tokom TV emisije.

Evropa federacija novinara i Međunarodna federacija novinara (IFJ) najavili su da će njihova "misija solidarnosti" blisko pratiti sva suđenja i dala podršku optuženima. "Došli smo u Tursku da pratimo suđenje Ayse Düzkan i Ragipa Durana, a dočekalo nas je još slučaja sa više od 15 novinara! Nastavićemo da pratimo sve ove slučajeve i da nudimo našu solidarnost i podršku. Tražimo od ljudi u Turskoj i Evropi da podrže novinarstvo i demokratiju jer oboje su u ozbiljnoj opasnosti", kaže se u saopštenju EFJ-IFJ.

Izvor: EFJ, IFJ