Nagrada Guillermo Cano 2024. dodijeljena novinarima u Gazi

Nagrada Guillermo Cano 2024 dodijeljena novinarima u Gazi

Nagrada Guillermo Cano 2024. dodijeljena novinarima u Gazi

Nagrada je dodijeljena povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

foto: IFJ

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) dodijelila je palestinskim novinarima koji izvještavaju o ratu u Gazi svjetsku nagradu za slobodu medija Guillermo Cano za 2024. godinu.

Nagrada koju je u ime svojih kolega primio Nasser Abu Baker, predsjednik Palestinskog sindikata novinara (PJS) i potpredsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ), dodijeljena je u četvrtak, 2. maja u Čileu.

“Ono što smo vidjeli u Gazi sigurno je najtrajniji i najsmrtonosniji napad na slobodu medija u historiji. Ova nagrada pokazuje da svijet nije zaboravio i pozdravlja njihovu žrtvu za informacije”, rekao je Abu Baker.

Predsjednik žirija ovogodišnje nagrade Mauricio Weibel je rekao da se u vremenima mraka i beznađa želi podijeliti snažna poruka solidarnosti i priznanja onim palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u dramatičnim okolnostima.

“Kao čovječanstvo imamo ogroman dug njihovoj hrabrosti i posvećenosti slobodi izražavanja”, istakao je Weibel.

Ova nagrada se dodjeljuje od 1997. godine i imenovana je u znak sjećanja na ubijenog kolumbijskog novinara i urednika Guillerma Cana. Cilj nagrade je da se oda počast osobi, organizaciji ili instituciji koja je dala značajan doprinos slobodi štampe bilo gdje u svijetu, posebno ukoliko to čini uz rizik.

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay je rekla da se nagradom odaje počast hrabrosti novinara koji se suočavaju sa teškim i opasnim okolnostima.

“Nagrada nas i ove godine podsjeća na važnost kolektivnog djelovanja kako bismo osigurali da novinari širom svijeta mogu nastaviti obavljati svoj osnovni posao informiranja i istraživanja”, poručila je Azoulay.

Dodijelivši nagradu palestinskim novinarima UNESCO je, kako piše IFJ, prepoznao patnju i neustrašivo izvještavanje novinara iz Gaze. Podsjetili su da je od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima ubijeno više od 100 novinara i medijskih radnika, te da su mnogi novinari povrijeđeni i raseljeni.

Iz IFJ-a su uoči Svjetskog dana slobode medija 3. maja ponovo osudili ubistva novinara i medijskih radnika koji izvještavaju iz Gaze, kao i proizvoljna hapšenja i zastrašivanja novinara. Naglasili su da je riječ o dugotrajnom napadu na slobodu medija i “pravu svijeta da zna”. Iz ove organizacije su pozvali vlade širom svijeta, posebno izraelsku, da zaštite živote novinara i slobodu medija u skladu s međunarodnim obavezama.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svakog 3. maja s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija.

Izvor: UNESCO, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.