Nacrt Zakona o nacionalnom javnom emiteru Crne Gore izmijenjen bez javne rasprave

Novinarske organizacije pisale poslanicima crnogorskog parlamenta zbog izmjena Zakona o javnom emiteru

Nacrt Zakona o nacionalnom javnom emiteru Crne Gore izmijenjen bez javne rasprave

Međunarodne organizacije uputile apel poslanicima Skupštine Crne Gore.

foto: Pixabay / Ilustracija

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ), zajedno sa svojim članom Sindikatom medija Crne Gore (SMCG), uputile su pismo poslanicima Skupštine Crne Gore zbog značajnih izmjena nacrta Zakona o nacionalnom javnom emiteru u Crnoj Gori u posljednjem trenutku.

Kako su saopštile organizacije, kabinet premijera Crne Gore je izmijenio dogovoreni tekst zakona bez javne rasprave a na kojem je radna grupa za medijsko zakonodavstvo radila skoro 30 mjeseci. Istaknuto je da vjeruju da nije bilo ni adekvatnog dijaloga sa relevantnim ministarstvom.

Ključne izmjene zakona, piše u saopštenju, odnose se na smanjenje kriterijuma za generalnog direktora javnog servisa sa dosadašnjih deset na pet godina iskustva, kao i dozvoljavanje oglašavanja u udarnom terminu na nacionalnom emiteru, koji je u potpunosti zavistan od državnog finansiranja.

“Takav potez kabineta premijera je neobjašnjiv, s obzirom na to da je početna namjera izmjena zakona bila upravo povećanje kriterijuma za rukovodeće strukture u javnom servisu. Dodatno, uvođenje mogućnosti dodatnih prihoda za javni servis, bez prethodne korekcije budžeta koji obezbjeđuje država, uvodi nelojalnu konkurenciju u medijski sektor i dovodi u pitanje održivost medija”, piše u saopštenju.

Iako su medijski zakoni dio Interim Benchmark Assessment Report, takozvanog Paketa za ocjenu privremenih mjerila (IBAR), koji se vrši u sklopu EU integracija, organizacije naglašavaju da snažno vjeruju da svaka suštinska reforma treba da omogući efikasnu vladavinu prava i prioritizuje zastupanje javnog interesa.

Pozvale su na pojašnjenje razloga za izmjenu i apelovali vlastima da se tekst izmijeni kako bi se omogućila profesionalizacija rukovodeće strukture javnog servisa i garantovalo normalno funkcionisanje medijskog sektora. Takve suštinske promjene će, kako je istaknuto, imati značajan uticaj na medijski sistem i neće se lako ispraviti naknadnim zakonodavnim promjenama.

Izvor: SMCG, EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.