N1 dobitnik 'Nagrade za podršku ljudskih prava LGBT osoba'

N1 dobitnik 'Nagrade za podršku ljudskih prava LGBT osoba'

N1 dobitnik 'Nagrade za podršku ljudskih prava LGBT osoba'

Već drugu godinu za redom Sarajevski otvoreni centar dodjeljuje nagradu za doprinos borbi za prava LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

foto: soc

Televizija N1 dobila je nagradu za profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama, koju im je dodijelio Sarajevski otvoreni centar, SOC, povodom 17. maja koji se širom svijeta od 2005. godine obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

"Prije 26 godina, 1990. godine, homoseksualnost je uklonjena s liste poremećaja i to je bitan dan, koji se simbolično obilježava u mnogim država državama i Evropskom palamentu. Nadam se da će BiH, kao država, prihvatiti ovaj datum i zvanično ga obilježiti", kazala je Emina Bošnjak iz SOC-a, "Nagrada se dodjeljuje od 2015. godine za trud svih onih koji su doprinjeli da se poštuju prava LGBT osoba".

U ime N1 televizije nagradu je primila Tatjana Sekulić, izvršna producentica multimedije.

"Zahvaljujemo se na nagradi. Ova nagrada je znak da N1 objektivno i profesionalno obavlja svoj posao, te da radimo na unaprijeđenju ljudskih prava, kako LGBTQ osoba tako i ljudskih prava svih onih koji su ugrožen", rekla je Sekulić u programu televizije, "Društvo ih [LGBTI osobe] i dalje ne prepoznaje, a tim osobama je teško izaći u javnost i razgovarati s novinarima zbog straha kako će biti predstavljeni u medijima i načina na koji će biti prezentirano ono što žele reći, ali i zbog straha od reakcije javnosti“.

SOC je nagradu dodijelio i novinarki Kristini Ljevak koja je njihova saradnica već 10 godina.

Također, ta organizacija je predstavila i Rozi izvještaj 2016., godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.

Izvor: N1