Mreža SafeJournalists osudila fizičke napade na medijske radnike u BiH i S. Makedoniji

Mreža SafeJournalists osudila fizičke napade na medijske radnike u BiH i S. Makedoniji

Mreža SafeJournalists osudila fizičke napade na medijske radnike u BiH i S. Makedoniji

Zatraženo da nadležnih institucija da reaguju po hitnom postupku, pronađu i kazne počinioce.

Foto:SJ/Canva

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je posljednje fizičke napade na medijske radnike iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije i od nadležnih institucija zatražila da hitno reaguju i što prije pronađu i adekvatno kazne počinioce.

Na taj način, kako poručuju, nadležne institucije ovih zemalja mogu pokazati odlučnost u zaštiti medijskih radnika.

Novinar i urednik portala Times.ba Mirza Dervišević fizički je napadnut u Brčkom 19. augusta, kada je nepoznata osoba nasrnula na njega i nanijela mu teže povrede glave. Dervišević živi u inostranstvu, a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom. On je policiji Brčko distrikta BiH detaljno opisao napad i predao imena deset osoba za koje smatra da su nalogodavci napada.

Ovaj napad osudilo je Udruženje BH novinari iz kojeg su upozorili na učestalo nasilje prema novinarima i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike i aktiviste koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim dešavanjima u BiH.

U Sjevernoj Makedoniji, 21. avgusta, na meti napada našli su se snimatelj (koji je želio da ostane anoniman) i novinarke TV Alsat Era Đakova i Sara Hodža.

Njih je, kako se navodi, napao vlasnik brijačnice u Skoplju dok su snimali promotivne priloge za emisiju na javnoj površini. SafeJournalists piše da je napadač izašao iz jedne od radnji sa makazama i obratio im se verbalnim uvredama i prijetnjama po život, te nanio povrede glave snimatelju. Tokom ovog fizičkog napada, oštećena je i oprema za snimanje.

Napad na snimatelja i novinarke TV Alsat osudilo je Udruženje novinara Makedonije (ZNM) iz kojeg naglašavaju da policija i tužilaštvo u toj zemlji trebaju hitno da istraže, procesuiraju i kazne počinioca, kako bi spriječili činjenje ovakvih krivičnih djela u budućnosti. Predsjednik ovog udruženja Mladen Čadikovski je, kako piše SafeJournalists, upozorio na to da kada se u društvu stvori atmosfera uvreda, optužbi i etiketiranja novinara, to se obično završi fizičkim napadom. Čadikovski je istakao da se nada da će uskoro vidjeti efekte nedavno usvojenih izmjena Krivičnog zakona ove zemlje prema kojima se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice. 

Iz SafeJournalists mreže su najavili da će o posljednjim zabilježenim fizičkim napadima na medijske radnike u BiH i Sjevernoj Makedoniji obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne organizacije i institucije. 

Poručili su da svaki napad na novinare predstavlja napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.