Mostar: Napadnute ekipe Avaza, Bljeska i Klix-a

Mostar: Napadnute ekipe Avaza, Bljeska i Klix-a

Mostar: Napadnute ekipe Avaza, Bljeska i Klix-a

Napadnutim novinarima je onemogućeno da rade svoj posao.

foto: bhn

Novinarima i fotoreporterima bilo je zabranjeno izvještavanje sa mjesta eksplozije koja se dogodila jučer ujutro u Mostaru. Fizički je napadnuta novinarka Dnevnog avaza, dok je drugima prijećeno verbalno.

“Vlasnici objekta i tih uništenih automobila su je napali. Jedan ju je uhvatio za ruku i stegao. Oteli su joj telefon i izbrisali fotografije, nakon čega su joj ponovio zaprijetili da će je naći ako to bude objavljeno”, rekao je za Media.ba urednik Crne hronike Dnevnog avaza, Admir Aljimi, i dodao da se novinarka nalazila na javnoj površini, preko puta mjesta eksplozije.

Na mjestu događaja se među prvima našao fotoreporter mostarskog portala Bljesak.info, kojem je potom verbalno zaprijećeno da ne smije fotografisati.

“Nakon što im je rekao svoja prava, ponovo mu je zaprijećeno, ali je uspio napraviti jednu fotografiju i udaljiti se”, rekao je urednik Bljeska, Berislav Jurič, za Media.ba.

Na meti verbalnog napada se našao i Klix-ov dopisnik iz Mostara. Iz Dnevnoga avaza, Bljeska i Klix-a su saopštili da su zgroženi činjenicom da su novinari napadnuti naočigled policije koja je vršila uviđaj i obezbjeđivala lokaciju.

“Tu je bilo 20-tak policajaca koji sami kažu ‘sklonite se’. Novinarka Avaza je fizički napadnuta naočigled dva policajca”, kaže Klix-ov reporter Rijad Durkić, koji je verbalno napadnut i dodaje da su novinari u Mostaru nedovoljno zaštićeni.

“[Fotoreporter Bljeska] je otišao u MUP, ali su mu rekli da pošto nije bio fizički napadnut, oni ne znaju kako da definišu taj napad, pa da dođe za mjesec dana kad oni smisle kako će to definisati”, istakao je Jurič i dodao kako postoje špekulacije vezano za cijeli slučaj ekslozije. Napad na novinare je prijavljen Policijskoj upravi Mostar i Liniji za pomoć novinarima.

Iz BH novinara su osudili napad na novinare i pozvali na temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema porodici Husić na čiju je porodičnu kuću i poslovni prostor bačena eksplozivna naprava i koji su napali novinare koji su o tome pokušali izvijestiti.

“Upravni odbor BH novinara podsjeća kako novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i privrednih subjekata. U ovom konkretnom slučaju, novinari su snimali sa javne površine i izvan prostora zaštićenog policijskim trakama, zbog čega se burna reakcija porodice Husić i fizički napad na novinare ne mogu ničim opravdati”, poručili su iz BH novinara.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.