BH novinari povodom napada na vozilo RTRS-a u Sarajevu: Nedopustivo je napadati novinarske ekipe

BH novinari povodom napada na vozilo RTRS-a u Sarajevu: Nedopustivo je napadati novinarske ekipe

BH novinari povodom napada na vozilo RTRS-a u Sarajevu: Nedopustivo je napadati novinarske ekipe

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju napad na vozilo Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) u Sarajevu, kojom prilikom je nepoznati počinitelj verbalno vrijeđao člana ekipe te medijske kuće i nasrnuo na vozilo u blizini zgrade Predsjedništva BiH, dok su novinar i snimatelj RTRS-a boravili na press konferenciji u Predsjedništvu.
 
Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu napada i poduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uvjeta za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo.
 
Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosit ili ih kršiti svojim postupcima. Zbog toga očekujemo od MUP-a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa napadom.
 
Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima još jednom naglašavaju kako je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprečavati medijske djelatnike u obavljanju profesionalnih zadataka, te zahtijevaju od nadležnih pravosudnih i državnih institucija efikasnije sankcioniranje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju sigurnost novinara, kao i dosljednu primjenu evropskih standard zaštite prava na slobodu izražavanja u bosanskohercegovačkoj praksi.
 
Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.