Međunarodne organizacije osudile zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

Međunarodne organizacije osudile zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

Međunarodne organizacije osudile zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

Satelitski i kablovski operateri u Izraelu su isključili emitovanje Al Jazeere.

foto: Screenshot WSY/YouTube

Međunarodne organizacije za slobodu medija osudile su jučerašnju odluku kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je jednoglasno izglasao zatvaranje Al Jazeere u Izraelu.

Izraelska policija je jučer izvršila raciju u prostorijama Al Jazeere u okupiranom Istočnom Jerusalemu, a satelitski i kablovski operateri isključili su njeno emitovanje, prenosi Al Jazeera Balkans. Umjesto Al Jazeerinog signala, putem satelitskih operatera emitovane su poruke da je “u skladu s odlukom Vlade emitovanje Al Jazeere obustavljeno u Izraelu”.

Zatvaranje Al Jazeere osudili su, između ostalih, Međunarodna federacija novinara (IFJ), Palestinski novinarski sindikat (PJS), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Reporteri iz granica (RSF).

Iz Međunarodnog instituta za štampu (IPI) naveli su da ova odluka izraelskih vlasti predstavlja ozbiljno kršenje slobode štampe i zabrinjavajući korak ka većoj cenzuri u toj zemlji. Ova organizacija pozvala je izraelsku vladu da preispita ovu odluku i poštuje međunarodne obaveze slobode govora i omogući svim novinarima, domaćim i stranim, da neometano rade svoj posao.

“Zatvaranje velikog međunarodnog emitera samo nekoliko dana nakon Svjetskog dana slobode medija šalje oštru i jezivu poruku svim medijima u Izraelu”, poručio je izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević.

Dodao je da su Al Jazeera i njeni dopisnici platili najveću cijenu za izvještavanje o razornom uticaju rata u Gazi, te da umjesto da zatvaraju medije, izraelske vlasti moraju hitno da se bave ubistvima, napadima i prijetnjama novinarima u Gazi. Maroević je ponovio poziv IPI-ja Izraelu da međunarodnim medijima omogući slobodan i neometan pristup Gazi.

Jučerašnje glasanje uslijedilo je nakon što je prošlog mjeseca izraelski parlament Knesset usvojio zakon koji višim ministrima daje ovlasti da zatvore strane novinske mreže koje se smatraju sigurnosnim rizikom u Izraelu. Tada je premijer te zemlje Benjamin Netanyahu najavio da se Al Jazeera više neće emitovati iz Izraela, nazivajući ih “terorističkim” kanalom.

Iz IFJ-a su podsjetili da je Izraelska vlada redovno ciljala katarski emiter Al Jazeeru i prijetila da će ga zatvoriti na osnovu navodne pristranosti prema Izraelu, te da se taj odnos dodatno pogoršao od početka rata u Gazi.

Mreža sa sjedištem u Kataru više je puta odbacila optužbe, a sada je osudila odluku o zatvaranju njenih ureda, ističući da ona predstavlja “kriminalan čin” kojim se krše ljudska prava i osnovno pravo na pristup informacijama.

“Al Jazeera ističe svoje pravo da izvještava i informiše ljude širom svijeta”, navela je mreža u saopštenju objavljenom u nedjelju.

Odluku o zabrani rada Al Jazeere u Izraelu osudio je i Komitet za zaštitu novinara (CPJ), upozoravajući da bi takav potez mogao predstavljati opasan presedan za druge međunarodne medije koji rade u Izraelu.

“Ovaj potez postavlja izuzetno alarmantan presedan za ograničavanje rada međunarodnih medija u Izraelu. Izraelska vlada mora dozvoliti Al-Jazeeri i svim međunarodnim medijima da slobodno rade u Izraelu, posebno tokom rata”, rekao je direktor programa CPJ-a Carlos Martinez de la Serna.

Iz ove organizacije su naveli da su se novinari Al-Jazeere od 7. oktobra prošle godine susreli sa višestrukim prijetnjama, uključujući zastrašivanja, ranjavanja, hapšenja i ubistva.

Prema podacima Reportera bez granica, organizacije koja je također osudila odluku o zatvaranju Al Jazeere u Izraelu, u Pojasu Gaze je od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno više od 100 novinara.

IPI podsjeća da su među ubijenim novinarima i medijski radnici Al Jazeere, novinar Hamza Wael Dahdouh i saradnik Mustafa Thuria, dok je dopisnica Al Jazeere Carmen Joukhadar povrijeđena u jednom od zračnih napada koji se desio u oktobru prošle godine na jugu Libana kada je ubijen i Reutersov novinar Issam Abdallah.

Izvor: IPI, CPJ, Al Jazeera, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.