Međunarodne medijske organizacije pozvale sudije u Srbiji da se suzdrže od SLAPP tužbi

Međunarodne medijske organizacije pozvale sudije u Srbiji da se suzdrže od SLAPP tužbi

Međunarodne medijske organizacije pozvale sudije u Srbiji da se suzdrže od SLAPP tužbi

Reakcije nakon tužbi sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga protiv KRIK-a

foto: KRIK

Media Freedom Rapid Response i Safe Journalists mreža osudili su u utorak tužbe sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga protiv KRIK-a, glavnog urednika Stevana Dojčinovića i novinarke Bojane Pavlović. Ocijenili su da su takve pravne radnje strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP) čiji cilj jeste da se KRIK ušutka zbog istraživačkog rada. Podsjetili su da su SLAPP-ovi pravne radnje koje se vode kao sredstvo uznemiravanja ili zastrašivanja novinara i medijskih kuća.

Tužbe su uslijedile nakon što je KRIK 24. januara 2024. godine objavio profile sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga u bazi podataka „Prosudi ko sudi”, u okviru kojeg ovaj medij istražuje rad pravosuđa. Nakon što je baza ažurirana podacima o sutkinji Đorđević i njenom suprugu, KRIK je 13. maja 2024. godine obaviješten o tužbama, kojima sutkinja osim novčane odštete traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po deset mjeseci zatvora, zbog navodne povrede prava na privatnost.

U tužbi Đorđević, koja je, kako je pisao KRIK, poznata po tome što je bila članica vijeća koje je oslobodilo optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, tvrdi da joj novinari KRIK-a „crtaju metu” i pomažu kriminalcima da je pronađu. KRIK je ranije pisao da smatra da je ovo do sada nezabilježen pritisak na rad medija i da predstavlja pokušaj da se novinarima zabrani da izvještavaju o radu i integritetu sudija.

KRIK je ranije objasnio da su bazu o sudijama pokrenuli krajem 2020. godine s ciljem povećanja transparentnosti sudstva u Srbiji. Baza je, piše KRIK, nastala upravo iz potrebe da se građani upoznaju sa radom pravosuđa, a u njoj nije objavljeno bilo šta što bi moglo da ugrozi bezbjednost sudija.

U profilu Dušanke Đorđević koji se nalazi u KRIK-ovoj bazi navedeni su podaci o njenom napredovanju u pravosuđu, opisani su ključni predmeti u kojima je sudila, kao i informacije o broju nekretnina koje sa suprugom posjeduje – pet stanova, dvije garaže, poslovni prostor u Beogradu, kao i zemljište nadomak Bajine Bašte. KRIK naglašava da ni za jednu od ovih nekretnina nije naveo adresu, čime nije ugrozio sigurnost sutkinje i njenog supruga.

Medijske organizacije su pozvale sudije da se suzdrže od ovakvih tužbi, jer takve prakse imaju opasan efekat na novinare i medije u Srbiji.

Pozvale su i Vladu Srbije da brzo primijeni EU direktivu protiv SLAPP-a i uključi odredbe za domaće slučajeve kako bi se spriječili takvi pravni napadi u budućnosti. Napomenuli su i da bi se zakonodavci također trebali pozvati na Preporuku Vijeća Evrope protiv SLAPP-a, koja postavlja standarde koje države članice moraju ispuniti kako bi osigurale usklađenost sa svojim obavezama u pogledu ljudskih prava prilikom uvođenja domaćeg zakonodavstva protiv SLAPP-a.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.