Medijske organizacije traže da sud u Beogradu oslobodi bjeloruskog novinara

Partneri MFRR-a traže oslobađanje bjeloruskog novinara od suda iz Beograda

Medijske organizacije traže da sud u Beogradu oslobodi bjeloruskog novinara

Novinar Andrey Gniot uhapšen je u oktobru 2023. u Srbiji zbog navodnih optužbi za utaju poreza u Bjelorusiji.

foto: Andrey Gniot/Instagram

Partneri Koalicije organizacija za slobodu medija i novinarskih grupa Media Freedom Rapid Response (MFRR) od vlasti Srbije traže da oslobode bjeloruskog novinara Andreya Gniota koji se u toj zemlji u pritvoru nalazi od 30. oktobra prošle godine.

Novinar Gniot je, kako se navodi u saopštenju MFRR-a, uhapšen na osnovu politički motivisanih optužbi režima predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka. Prema podacima Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ), Interpol je po zahtjevu bjeloruskih vlasti, za Gniota izdao međunarodnu potjernicu zbog navodne optužbe za utaju poreza.

Zbog mogućnosti politički motivisanih optužbi bjeloruskih vlasti, partnerske organizacije MFRR-a pozvale su Viši sud u Beogradu koji trenutno vodi ovaj slučaj i odlučuje o deportaciji da hitno oslobodi Gniota, a nadležne vlasti Srbije da ne ulažu žalbu na tu odluku.

“Srbijanske vlasti trebale bi uzeti u obzir nezamislive razmjere represije nad nezavisnim medijima u Bjelorusiji i činjenicu da su bjeloruske vlasti koristile optužbe za utaju poreza kako bi se osvetile novinaru za njegov prethodni uspješan aktivizam protiv kršenja ljudskih prava”, naveli su.

Gniotova deportacija u Bjelorusiju bi ga, kako ističu, izložila proizvoljnom zatvaranju, kao i nečovječnom postupanju i mučenju. Naveli su da on mora biti oslobođen i da mu je potrebno dozvoliti da nastavi svoje profesionalne aktivnosti u zemlji koju odabere.

Gniot je napustio Bjelorusiju 2021. godine nakon što je saznao da su tamošnje vlasti upoznate sa njegovim radom. Odselio se na Tajland, a u Srbiju je otišao zbog posla i nije znao da je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Andrey Gniot je novinar i aktivista koji je radio kao freelance za televiziju Current Time, nezavisni TV kanal na ruskom jeziku sa sjedištem u Pragu koji je dio korporacije Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty. Current Time televizija je u Bjelorusiji označena kao ekstremistička. Iz ovog medija su vlastima Srbije uputili pismo u kojem su naveli da bjeloruske vlasti progone Gniota jer je radio za njihov medij.

Gniot je poznat po svom aktivizmu i jedan je od osnivača nezavisnog sindikata sportista Bjelorusije (SOS BY), koji je navodno doprinio otkazivanju Svjetskog prvenstva u hokeju 2021. u Bjelorusiji. Odluka o otkazivanju takmičenja je, kako se navodi, donesena mjesecima prije događaja i navodno je motivisana kršenjem ljudskih prava koje su počinile bjeloruske vlasti. To se desilo nakon masovnih protesta koji su u zemlji uslijedili zbog nezadovoljstva građana potezima vlasti Bjelorusije pod vodstvom predsjednika te zemlje Aleksandra Lukašenka tokom 2020. i 2021. godine.  Sportsko udruženje je u Bjelorusiji nakon toga proglašeno ekstremističkim, a članovi udruženja su postali izloženi dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

Iako je novinar Gniot službeno optužen za utaju poreza, navodi se da on tvrdi kako nikada nije bio informisan o optužbama u vrijeme kada je navodno kršio bjeloruske porezne zakone. Njegovi advokati su izvijestili da se optužbe odnose na Gniotove aktivnosti između 2012. i 2018. godine.

U saopštenju partnerskih organizacija MFRR-a istaknuto je da su optužbama za utaju poreza bile izložene glavna urednica portala Tut.by Maryna Zolatava i direktorica tog medija Lyudmila Chekina. Bjelurske vlasti su zabranile rad ovog portala 2021. godine.

Partnerske organizacije MFRR-a podsjećaju da je Bjelorusija zemlja sa najviše zatvorenih novinara u Evropi, u kojoj se trenutno 36 medijskih radnika nalazi u zatvoru. Napominju da su u toj zemlji nezavisni mediji zabranjeni, a nezavisni novinari prisiljeni raditi u egzilu jer su u Bjelorusiji izloženi represiji zbog svog rada.

Od 2020., kako navode, bjeloruske vlasti su esktremističkim označile na hiljade medijskih kuća, portala i naloga na društvenim mrežama što je dovelo do toda da se novinari, ali i čitatelji suočavaju sa novčanim i zatvorskim kaznama. Sigurnosne snage te zemlje su, kako navode, poznate po čestim pritvaranjem novinara ali i osoba koje prate medije, a neki od njih su bili prisiljeni snimati videozapise u kojima "priznaju" svoj "ekstremizam" prije nego što odsluže kratku zatvorsku kaznu, obično u trajanju do 15 dana.

Poziv Srbiji za oslobađanje Andreya Gniota potpisale su organizacije: Međunarodni institut za štampu (IPI), Article 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) i OBC Transeuropa (OBCT) koje su dio MFRR koalicije koja prikuplja i analizira sva zabilježena kršenja medijskih sloboda.

Izvor: Media Freedom Rapid Response

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.