Deutsche Welle proglašen ekstremističkom organizacijom u Bjelorusiji

Deutsche Welle proglašen ekstremističkom organizacijom u Bjelorusiji

Deutsche Welle proglašen ekstremističkom organizacijom u Bjelorusiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije optužuje Deutsche Welle za prijetnju nacionalnom suverenitetu i javnoj sigurnosti.

foto: DW screenshot

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije proglasilo je Deutsche Welle (DW) ekstremističkom organizacijom što je dovelo do potpune zabrane objavljivanja sadržaja ovog medija u toj zemlji, piše u jučerašnjem saopštenju DW-a.

Iz ovog medija navode da je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, bjelorusko ministarstvo unutrašnjih poslova u martu 2022. označilo sadržaj DW-a ekstremističkim, a novom odlukom je došlo do potpune zabrane DW-a na svim platformama, uključujući web stranicu, te kanale DW-a na YouTubeu, Telegramu i društvenim mrežama.

Također, u saopštenju DW-a piše da ih navedeno ministarstvo optužuje za prijetnju nacionalnom suverenitetu i javnoj sigurnosti, kao i za diskreditaciju i vrijeđanje zvaničnika.

Osuđujući ovakvu odluku ministarstva, generalni direktor DW-a Peter Limbourg je rekao da je riječ o neosnovanim tužbama koje se ne odražavaju na rad njihovog uredničkog tima u Bjelorusiiji.

„Ova odluka naglašava jednu ključnu činjenicu: bjeloruski režim se plaši nezavisnih medija i čini sve da ljudima u Bjelorusiji uskrati pristup besplatnim informacijama. Plaše se nezavisnih građana koji mogu formirati svoje mišljenje o događajima u Bjelorusiji, Evropi i svijetu. Nećemo se uplašiti. Umjesto toga, ova zabrana nas motiviše da radimo više kako bismo osigurali da svi mogu pristupiti našem sadržaju i dobiti besplatne informacije”, poručio je Limbourg.

Svaka saradnja sa DW-om u Bjelorusiji se od sada može smatrati krivičnim djelom za šta su, kako piše u saopštenju, predviđene dugotrajne zatvorske kazne. Washington Post piše da je riječ o zatvorskim kaznama i do sedam godina, te da bi svako ko čita i dijeli članke DW-a mogao biti proglašen krivim za administrativni ili krivični prekršaj.

Bjeloruske vlasti su, kako piše Washington Post, do sada proglasile 199 organizacija ekstremističkim, a među njima su bjeloruski servis Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty i nezavisni TV kanal Belsat.

Iz DW-a ističu da će njihov sadržaj, uprkos navedenim zabranama, biti moguće pratiti putem društvenih mreža Facebooka, Instagrama i X-a. Osim toga, njihovom sadržaju je moguće pristupiti putem alata za zaobilaženje cenzure, odnosno putem DW aplikacije, softvera Psiphon i anonimnih VPN adresa.

Osim zabrana u Bjelorusiji, iz DW su jučer izvijestili da se taj medij susreo i sa zabranama u afričkoj državi Burkina Faso čije vlasti su blokirale web stranicu ovog medija nakon izvještavanja u kojim se vojska te zemlje optužuje za masovna ubistva.

Izvor: Deutsche Welle, The Washington Post

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.