Medijske organizacije razočarane oslobađajućom presudom optuženima za ubistvo Jana Kuciaka i zaručnice

Medijske organizacije razočarane oslobađajućom presudom optuženima za ubistvo Jana Kuciaka i zaručnice

Medijske organizacije razočarane oslobađajućom presudom optuženima za ubistvo Jana Kuciaka i zaručnice

Slovačni biznismen Marian Kočner i Alena Zsuzsova oslobođeni nakon suđenja da su naručili ubistvo novinara i njegove zaručnice.

foto: wikimedia commons

Oslobađajuća presuda za osobe za koje se sumnjalo da su naručioci ubistva istraživačkog novinara iz 2018. godine je šokirala međunarodne organizacije koje se zalažu za slobodu medija. Reporteri bez granica smatraju da je ovo još jedan primjer nekažnjivosti napada na novinare i da je poražavajuće da slovačke pravosudne institucije nisu uspjele da prikupe dokaze i imenuju nalogodavce ubistva tada 27-godišnjeg novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirova.

Marian Kočner i Alena Zsuzsova kojima se sudilo za naručivanje ubistva su oslobođeni, a Tomaš Szabo je osuđen na 25 godina zatvora zbog učešća u ubistvu.

Iako je sud priznao da je Kuciak doista ubijen zbog posla koji je radio, presuda je pokazala da “nijedan direktan dokaz da je Marian Kočner kriv nije prezentovan”, a svi dokazi protiv biznismena koje je specijalni tužilac prezentovao je prikupila policija i oni su indirektni. Na presudu će biti uložena žalba.

Ranije su dvije presude proglasile krivima Miroslava Marčeka koji je dobio kaznu od 23 godine zatvora nakon što je priznao da je upucao par a da mu je pomogao rođak Tomaš Szabo, dok je Zoltan Andrusko osuđen na 15 godina zatvora jer je prenio naređenje Marčeku i Szabi.

Zamjenik direktora Međunarodnog instituta za medije, Scott Griffen, koji je u ime grupe organizacija pod nazivom „Brzi odgovor na medijske slobode“ (Media Freedom Rapid Response) pratio suđenje, rekao je kako je presuda razočaravajuća i kako je dio istog trenda u svijetu.

“Ubica ide u zatvor dok oni koji su suštinski odgovorni za ubistvo novinara ostaju slobodni. Ovo ne može biti kraj. Borba za pravdu mora biti nastavljena. Istražitelji i tužitelji moraju ponovo početi svoj rad, moraju ići naprijed i osigurati da ovaj slučaj ne postane samo još jedna hladna statistika u borbi protiv nekažnjivosti”.

Kuciak, koji je pisao za Aktuality.sk o navodnim poreznim prevarama i finansijskom kriminalu koji se ticao pojedinih slovačkih političara i biznismena, ubijen je zajedno za zaručnicom 21. februara 2018. godine u njihovom domu. Između ostalog, Kuciak je istraživao i poslove kojima se bavio kontroverzni biznismen Kočner.

Izvor: RSF, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.