Medijske organizacije pozdravile usvajanje Evropskog akta o medijskim slobodama

Medijske organizacije pozdravile usvajanje Evropskog akta o medijskim slobodama

Medijske organizacije pozdravile usvajanje Evropskog akta o medijskim slobodama

Veliki korak naprijed za medijske slobode u Evropi.

foto: Evropski parlament

Nakon što su zastupnici Evropskog parlamenta (EP) juče dali zeleno svjetlo za Akt medijskim slobodama, novi propis koji štiti novinare i medije u Evropskoj uniji (EU) od političkog i ekonomskog uplitanja, evropske medijske organizacije su istakle da taj zakon predstavlja veliki napredak za pravo na informacije u Evropi, te pozvale na efikasnu implementaciju nakon njegovog usvajanja.

Iz RSF-a su juče istakli da su na usvajanje prvog evropskog zakona o medijskim slobodama uticali mnogi prijedlozi koje je ta organizacija podnijela s ciljem djelotvorne zaštite prava na informacije i nezavisnosti medija unutar EU.

Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), uvodi, kako je naveo RSF, Inicijativu za povjerenje u novinarstvo (JTI) kao mjerilo za identifikovanje medija koji će biti zaštićeni od proizvoljnog moderiranja i brisanja sadržaja od strane vodećih internetskih platformi.

EMFA, piše RSF, takođe uključuje zaštitne mjere za zaštitu uređivačke nezavisnosti u medijima, sprečavanje političkog uplitanja, ograničavanje opasnosti koje proizlaze iz pretjerano koncentrisanog vlasništva nad medijima i sprečavanje nadzora novinara na koje je ova organizacija ranije pozvala. Sada je, kako se dodaje, pozvala države članice EU da ih implementiraju.

“Usvajanje ovog zakona predstavlja veliki korak naprijed za pravo na informacije unutar EU. Od uređivačke nezavisnosti do regulacije medijske koncentracije, od državnog oglašavanja do bolje zaštite online sadržaja koje proizvode mediji, prijedlozi RSF-a su saslušani i uzeti u obzir”, izjavila je Julie Majerczak, šefica kancelarije RSF-a u Briselu.

Prijedlozi RSF-a takođe uključuju priznavanje JTI certifikata kao mjerila za identifikaciju online medija, dodala je Majerczak.

Iz RSF-a su poručili da će pomno paziti na provedbu EMFA-e kako bi osigurali da se zaista pretvori u odlučujući korak naprijed za pravo na informacije u Evropi.

Koalicija organizacija koje predstavljaju novinare, grupe za slobodu medija i civilnog društva, među kojima se nalaze i Međunarodni institut za medije (IPI), Article 19, Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Evropska federacija novinara (EFJ) i drugi, čestitali su juče institucijama EU i pozdravili usvajanje Evropskog akta o medijskim slobodama te naglasili da je to važan korak ka zaštiti i promociji slobode i pluralizma medija u EU, s obzirom na to da su, kako je istaknuto, sloboda i pluralizam medija, zajedno s vladavinom prava, godinama u padu u EU i šire.

Koalicija je u saopštenju podsjetila medijske aktere i vlasti da u određenim oblastima EMFA postavlja samo minimum standarda.

“Države članice mogu i trebale bi ići mnogo dalje u uspostavljanju jačih mjera zaštite u slobodi medija i pluralizma i prava novinara, posebno u upotrebi nadzora i špijunskog softvera”, navedeno je u saopštenju.

Pozvali su Evropsku komisiju, nacionalne vlade i nezavisne regulatorne organe da blisko sarađuju sa medijskim akterima u cilju pune i efikasne implementacije EMFA-e kako bi se pomoglo jačanju slobode i pluralizma medija širom EU.

Kako bi pomogle tom procesu, dodaje se u saopštenju, neke od organizacija koje su potpisale saopštenje, pripremat će procjene i preporuke u onim dijelovima gdje je potrebno, kako bi, navodi se, pomogli državama članicama, medijima i akterima civilnog društva u ovom zadatku.

Ovaj zakon, koji se više ne može mijenjati, sada mora biti formalno odobren glasanjem u Vijeću Evropske unije prije nego što bude objavljen u Službenom listu EU.

Izvor: RSF, EFJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.