Medijske organizacije osudile poziv Domovinskog pokreta da se smanje sredstva za Novosti

Evropska federacija novinara osudila poziv Domovinskog pokreta da se smanje sredstva za Novosti

Medijske organizacije osudile poziv Domovinskog pokreta da se smanje sredstva za Novosti

Udar na autonomiju i prava manjina u Hrvatskoj

foto: Novosti

Evropska federacija novinara (EFJ) prošlog petka osudila je poziv, kako navode, krajnje desničarske političke stranke Domovinski pokret da smanji javna sredstva za medij Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj. Pozive Domovinskog pokreta protiv Novosti osudili su i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Lider Domovinskog pokreta Ivan Penava je 8. maja 2024. na konferenciji za novinare u Šibeniku izjavio je da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) samo ako prestane finansirati nedeljnik Novosti. Po njihovom mišljenju, prenosi EFJ, jedini štampani medij za srpsku manjinu, "predstavlja agendu za napad na temelje države, za iznošenje političkih stavova pod plaštom zaštite manjina".

Iz EFJ-a su rekli da su Novosti jedno od najuglednijih izdanja u zemlji, da su poznati po svojim istraživačkim izveštajima. Novosti finansira Savjet za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina, a izdavač novosti je Srpsko narodno vijeće.

Ideja da se kao uvjet za sklapanje koalicionog sporazuma nametne ukidanje jednog medija je skandalozna i neprihvatljiva, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Dodao je da je finasiranje Novosti, ali i niza listova i časopisa nacionalnih manjina u Hrvatskoj propisano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever je rekla da je ova ucjena napad na medijski pluralizam i prava manjina.

Domovinski pokret je i ranije najavljivao da će ukinuti finansiranje nedjeljenika "Novosti", što je HND ocijenio kao nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Izvor: EFJ, HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.